Volumul tranzactiilor efectuate pe piata de logistica din Romania a depasit 220.000 mp, DTZ Echinox avand un aport de 30%, cu un total de 65.000 mp spatii depozitare si 4.500 mp spatii de birouri inchiriati in diverse parcuri logistice atat in Bucuresti, cat si in tara, a anuntat compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
"Anul 2008 a insemnat pentru piata de spatii logistice din Romania un an cu o cerere constanta si un ritm dinamic de dezvoltare, la fel ca si in anul 2007. Astfel, din cei 220.000 mp tranzactionati, aproximativ 45.000 mp au fost inchiriati in afara Bucurestiului, in orasele Timisoara, Arad, Ploiesti si Pitesti. Ne referim aici la tranzactii in proiecte de clasa A, cu inaltime libera de 10 m, rampe hidraulice, sisteme de sprinklere, platforme ample de parcare, acces rapid la drumuri europene, etc.", sustine Rodica Tarcavu, seful departamentului Industrial al DTZ Echinox.

Datele statistice arata ca in 2008 s-au livrat 250.000 mp in Bucuresti si 80.000 mp in tara (45.000 mp in Arad, 18.000 mp in Timisoara si 16.000 mp in Ploiesti). In Bucuresti, gradul de ocupare este ridicat, de aproximativ 95%, in timp ce in tara, tranzactiile se incheie mai greu deoarece clientii au nevoie de timp pentru elaborarea unei strategii regionale, iar costurile cu deschiderea unui nou punct de lucru, cu noul personal angajat sunt mai mari.

Pentru 2009, noul stoc anuntat in Bucuresti este de peste 100.000 mp, dezvoltatorii devenind mai prudenti in contextul economiei globale actuale, accesul la credite fiind mult mai dificil si cu un cost mai ridicat. Ca o masura actuala de adaptare la realitatea pietei, majoritatea clientilor cu nevoi de extindere/relocare prefera din ce in ce mai mult varianta inchirierii spatiilor decat cea a achizitiei si a dezvoltarii proprii, arata consultantii DTZ Echinox.

Acestia sustin ca in tara doar cativa dezvoltatori vor continua extinderea, printre ei numarandu-se Eyemaxx, Phoenix – Helios, Invest4See si VGP in special in vestul Romaniei (Timisoara, Turda).

Potrivit DTZ, este posibil ca cererea in a doua jumatate a anului viitor sa fie mai dinamica decat in prima parte a lui 2009 si astfel sa se creeze un motor de actiune pentru dezvoltatori sa-si continue proiectele in 2010.

Cei mai mari dezvoltatori de pe piata logistica sunt Cefin Real Estate Romania, Prologis si Portland, acestia concentrand 500.000 mp, aproape 70% din totalul stocului modern in Bucuresti. Proiectele lor se situeaza pe autostrada Bucuresti-Pitesti si sunt ocupate in proportie de peste 95%.

Cu 200 de birouri in 163 de orase, DTZ asigura servicii integrate de agentie, de consultanta de corporatie, brokeraj, evaluari, finantari corporative, managementul proprietatilor si cercetare de piata. In noiembrie 2002, dupa noua ani de activitate pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, Echinox Consulting devenind reprezentantul local al DTZ sub denumirea de DTZ Echinox.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri