Asociatia Salvati Bucurestiul a inaintat o petitie catre Primarului General al Capitalei, Sorin Oprescu, argumentand ca "un nou proiect megalomanic (Dambovita Center cunoscut si sub numele de Casa Radio) se doreste a fi materializat pe malul Dambovitei”.

Dezvoltatorul Plaza Centers a anuntat ca va aloca in jur de un miliard de euro pentru proiectul Dambovita Center, dupa ce a investit deja 120 milioane de euro in lucrari de demolare, in constructia peretelui mulat care sa opreasca apa din raul Dambovita sa se infiltreze in subsolul proiectului si in pregatirea site-ului pentru constructie.

Reprezentantii asociatiei sustin insa ca proiectul se anunta a fi un dezastru, deoarece in zona Splaiul Independentei circulatia este deja suprasaturata, iar dezvoltarea propusa va aduce un numar impresionant de masini.

„Zgarcenia pentru suprafetele verzi in propunerea respectiva, precum si disparitia celor peste 800 copaci care au fost taiati sau care urmeaza sa fie taiati in zona, vor spori caldura si disconfortul de care sufera toata”, se mentioneaza in petitia online.

Membrii asociatiei mai spun ca deja xista un centru comercial (Orhideea) la circa 5-600 metri de Dambovita Center, iar constructia nivelelor subterane atat de aproape de albia Dambovitei va genera dislocari ale panzei freatice pentru toata zona adiacenta.

„Dezvoltatorul Dambovita Center nu doreste sa comenteze demersul ONG-urilor. Suntem o tara libera si fiecare - individ sau organizatie - are dreptul la o opinie. Suntem insa foarte deschisi si vom raspunde la toate intrebarile tehnice referitoare la proiect – suntem dezvoltatori cu experienta, lucram legal si responsabil si nu avem absolut nimic de ascuns. Credem in proiectul nostru si suntem ferm convinsi ca este un pas inainte pentru Bucuresti”, ne-au spus reprezentantii Plaza Centers.

Dambovita Center va fi realizat, pe o suprafata totala de peste 550.000 de metri patrati, in mai multe etape: in prima etapa vor fi realizate, pe 39.500 de metri patrati, spatii rezidentiale si de birouri, in a doua etapa, un centru comercial de 132.000 de metri patrati, hotel si casino, toate pe 40.000 de metri patrati, iar in final un supermarket, pe o suprafata 28.000 metri patrati, plus o parcare cu circa 3.000 de locuri.

Proiectul va fi realizat de Compania Plaza Centers, care detine 75% din Dambovita Center, statul avand o participatie de 15%, prin Compania Nationala de Investitii, iar restul este al grupului turc Kucuk.

Plaza Centers este unul dintre cei mai importanti developeri de pe piata de real estate din Romania. Compania a intrat pe piata romaneasca la finalul anului 2006 si pana in acest moment a initiat sapte proiecte de real estate, estimand o investitie de doua miliarde euro in patru ani. Cele sapte proiecte sunt situate in Bucuresti, Hunedoara, Iasi, Miercurea Ciuc, Slatina, Targu Mures si Timisoara. In total, Plaza Center are in prezent in stadiu de dezvoltare circa 750.000 mp de spatii de retail in Romania, cu termen de finalizare 2008 pana in 2012.

Plaza Centers este o subsidiara a Elbit Medical Imaging Ltd (EMI), o companie israeliana cotata atat pe bursa din Tel Aviv, cat si pe NASDAQ. La randul sau, EMI face parte din grupul Europe Israel. Incepand cu luna noiembrie 2006, actiunile Plaza Centers sunt tranzactionate la categoria intai a bursei din Londra (LSE).

Asociatia Salvati Bucurestiul a dobandit personalitate juridica pe 23 ianuarie 2008 si se defineste cao persoana juridica de drept privat, nonguvernamentala, fara caracter politic, al carei scop este de a se implica in problemele dezvoltarii urbanistice a Bucurestiului si a localitatilor din Romania, urmarind in special pastrarea patrimoniului arhitectural-urbanistic si istoric si protectia parcurilor si a mediului incojurator.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
AFI Europe cumpara 75% din Casa Radio cu 60 mil. euro