BSGP a achizitionat la inceputul lunii noiembrie 25,2% din actiunile Fabian Romania, prin intermediul companiei Finite Assets Limited. Ambele companii sunt detinute integral de catre Rompetrol Holding si sunt inregistrate in Insulele Virgine Britanice.

Tranzactia pentru preluarea fondului a fost inceputa in acest an, in conditiile in care toate trazactiile imobiliare finalizate in 2008 au fost, de fapt, tranzactii incepute inca din 2007. Aparent, ea nu poate fi considerata o cu tranzactie „distressed assets” (n.r.: active detinute de vanzatori aflati in situatii defavorabile), deoarece fondul de investii nu a aratat ca se confrunta cu probleme financiare pe piata locala.

Potrivit re-evaluarilor facute de compania de consultanta imobiliara DTZ in vara acestui an, proprietatile deja detinute de Fabian valorau cu 9,6 milioane de euro mai mult fata de 2006.

Oferta BSGP a fost facuta la un pret de un euro pe actiune, dublu valorii titlurilor Fabian (0,5175 euro pe actiune) la inchiderea sedintei de joi pe piata AIM din Londra, unde este listata compania Fabian Limited. Intreg pachetul de actiuni al Fabian Romania a fost astfel evaluat la 50,8 milioane de euro, se arata in comunicatul Fabian.

"Cred ca oferta noastra reprezinta un pret corect pentru Fabian si va oferi siguranta actionarilior in aceasta perioada de turbulente economice si in conditiile in care preturile proprietatilor imobiliare din Romania continua sa scada. Investitia permite indeplinirea ambitiei mele mai vechi de a crea o platforma, prin intermediu careia sa construim o companie ce va avea ca obiect de activitate achizitionare si dezvoltare de proprietati imobiliare in Romania", a declarat Dinu Patriciu (foto).

BSGP a fost consiliata in aceasta trazactie de catre compania de consultanta PricewaterhouseCoopers, iar Fabian Romania, de catre Deloitte Corporate Finance.

Citeste si:

Dinu Patriciu declara in luna martie ca piata imobiliara cade in fiecare zi pe nesimtite si ca nu il intereseaza sa investeasca in imobiliare. Doua luni mai tarziu, un grup de investitori format din grupul Rompetrol, familia Patriciu si Immorent (societate membra a Erste Group), au creat un parteneriat pentru dezvoltarea ansamblului urbanistic Smart City, a carei investitie era estimata la 300 milioane euro.

Fabian Romania Property Fund Limited a fost infiintat in iunie 2005 pentru realizarea de investitii in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. Fondul vizeaza investitii atat in proiecte deja existente, cat si finantarea dezvoltarii de noi constructii.

Valoarea neta a proprietatilor din Romania se ridica la circa 85 milioane de euro.Anul trecut, Fabian a mai investit 19,8 milioane de euro in piata locala, valoarea totala a investitiilor sale in aceasta piata atingand 92,7 milioane de euro.

La data de 31 decembrie anul 2007, Fabian Romania avea 92,7 milioane de euro investiti in opt proiecte, respectiv cladirile de birouri Cascade, Cubic Center, Baneasa Business Center si Banu Andronache, Evocentre, Lakeview din Bucuresti, precum si ansamblul rezidential New Town din Capitala si un complex de locuinte din Timisoara, la care se adauga trei investitii alaturi de alte societati.

In plus, pe 11 noiembrie, compania a anuntat ca a primit autorizatie de constructie pentru ansamblul rezidential The Orchard, din Timisoara, care va cuprinde 429 de apartamente, dezvoltate in doua faze.