Andrei Panculescu, director al companiei de investitii si dezvoltare imobiliara Westhill Romania, crede ca mai devreme de al doilea semestru al anului nu vom vedea schimbari majore in piata locala, doarece bancile au o mare problema nu neaparat in a acorda finantare, ci in a evalua proprietatile. Nefiind tranzactii, nu exista nici pret si astfel asset-urile sunt foart greu de evaluat, iar banii, la fel de greu de imprumutat.

Tranzactiile din prima jumatate a anului 2008 au fost incepute in 2007, iar cele care s-au inchis la sfarsitul lui 2008 erau incepute cu patru-cinci luni inainte, tranzactiile noi lipsind din piata.

„Dinu Patriciu a putut sa cumpere un procent majoritar la un pret foarte mic, insa nu cred ca exemplul lui sporeste increderea in piata. Din discutiile avute cu diversi investitori sau fonduri de investitii, reiese ca daca ar fi interesati sa cumpere, vor sa o faca la preturi dumping (n.r.: sub pretul de productie), in care nu renteaza pentru vanzator sa vanda, decat daca este foarte presat”, a explicat Panculescu, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Cei care nu au presiunea de a returna creditele catre banci, sau se pot refinanta avand proiecte terminate de unde incaseaza chiriile estimate, putand astfel sa isi achite creditele, sunt jucatori care nu au acum probleme. Pentru ei, este de preferat sa asteapte doi-patru ani, pana cand piata isi ca reveni.

Panculescu mai spune ca exista destui cumparatori in piata, insa acestia vor sa cumpere la 30-50% din valoarea pe care proprietatile o aveau in 2008. Acesti cumparatori pot fi companiile cu private equity sau fondurile de investitii cu institutional equity, insa in nici un caz banci. De aceea, toate tranzactiile de anul acesta si anul viitor vor fi facute de jucatorii cu private equity sau de stress found-urile care actioneaza in conditii de criza.

„Ca marja de profit, dupa toate taxele, impozitele si creditele platite, investitorii probabil mai pot obtine inca 15-25%. Insa aceasta este un lucru bun, pentru ca piata trebuie sa se aseze pe o niste baze solide, si nu pe ineptii”, a adaugat Andrei Panculescu.

Cititi mai multe in articolul Andrei Panculescu, Westhill: Am amanat proiectele pana in primavara

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri