Efectele crizei financiare si economice internationale au inceput sa isi faca simtita prezenta pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti incepand cu trimestrul 3 din 2008 si vor continua sa se manifeste si in viitor, potrivit companiei Atisreal.

"Vor fi resimtite si aici dificultatile determinate de inasprirea conditiilor de creditare. Proiectele anuntate, aflate in faza incipienta (ex.: faza obtinerii autorizatiilor), au o probabilitate mai mare sa nu fie finalizate in timpul initial estimat sau chiar deloc. In cazul proiectelor deja demarate (aflate in faza de constructie), posibilitatea stoparii lucrarilor este mult mai, in acest caz, fiind posibil sa apara amanari in cazul termenelor de finalizare, mai ales in situatiile in care proprietarii nu sunt presati de eventuale preinchirieri", sustin consultantii imobiliari ai companiei Atisreal.

Acestia mai spun ca, in mare parte, cei mai afectati dezvoltatori vor fi cei care nu au obtinut de la inceputul proiectului finantarea pentru toate fazele lor de dezvoltare. Potrivit Atisreal, pe termen scurt, urmeaza a se manifesta mai multe tendinte pe piata locala de birouri. In primul rand, proprietarii vor deveni mai flexibili in negocieri, acordand stimulente sau inlesniri chiriasilor, iar daca pana acum acestia preferau sa inchirieze numai spatii de mari dimensiuni unui numar cat mai mic de chiriasi, acestia vor permite si fragmentari in suprafete de dimensiuni mai mici ale spatiilor date spre inchiriere.

"Daca in ceea ce priveste suprafetele inchiriate, proprietarii devin mai flexibili, nu acelasi lucru este valabil si pentru perioadele de inchiriere, care vor ramane in general intre 3 si 5 ani. Unele proiecte aflate in fazele incipiente de dezvoltare vor fi stopate temporar sau vor avea un ritm de constructie mult mai redus decat cel de pana acum, potentialii chiriasi cu cereri active e posibil sa amane decizia de relocare, procesul de negociere va deveni mai indelungat, iar istoricul pietei cat si conditiile actuale vor genera cresterea numarului de reinnoiri de contracte", adauga consultantii imobiliari.

EI sustin ca Indexul Investitiilor Europene a scazut cu 20% in trimestrul 4 din 2008, inregistrand o scadere totala de 61% pe parcursul intregului an. Incetinirea s-a manifestat mai puternic incepand cu trimestrul 2 din 2008, iar tranzactiile importante au devenit tot mai rare, principalii actori fiind cumparatorii cu sume considerabile disponibile in cash.

Totodata, Indexul European al Randamentelor pentru spatiile de clasa A a crescut din nou, cu o accelerare accentuata in toamna, iar in acest moment nu exista randamente pentru spatii de clasa A sub 5%.

Indexul European al Ocuparii Spatiilor de Birouri si-a continuat descresterea si in trimestrul 4, inregistrand o scadere totala de 19% la nivel anual. "Piata inchirierilor a incetinit, dar pare sa reziste mai bine in comparatie cu cea a investittilor. Chiar daca sectorul financiar este in dificultate in intreaga Europa, cererea pentru birouri cu chirii mai scazute este inca mare. In ceea ce priveste chiriile pentru birourile de clasa A, acestea au inregistrat o scadere in special in zona centrala a Londrei, in alte orase mentinandu-se la niveluri relativ mai stabile", mai spun cei de la Atisreal.

Reprezentantii companiei imobiliare considera ca falimentul Lehman Brothers pare a fi un punct de referinta al crizei, iar economiile dezvoltate intra intr-o perioada de recesiune ce va dura cel putin pana in al doilea semestru din 2009.

"Se vor inregistra cresteri ale somajului ce vor afecta semnificativ piata inchirierilor, in timp ce conditiile de finantare mai stricte vor continua sa reduca numarul tranzactiilor de investitii", incheie consultantii imobiliari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si