Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009 – inceputul anului 2010, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.

"Putin probabil ca in acest interval se va mai lansa un proiect rezidential important. Va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei", sustin consultantii CBRE|Eurisko.

Potrivit acestora, multe rezervari si ante-contracte incheiate pentru vanzarea locuintelor au fost anulate, deoarece persoanele respective nu mai sunt eligibile pentru contractarea unui credit ipotecar. De asemenea, cativa dezvoltatori au renuntat la construirea unor ansambluri, anuntand ca intentioneaza sa restituie clientilor avansurile deja platite.

"Numarul de unitati rezidentiale achizitionate de fondurile de investitii a scazut semnificativ, de la 40% din numarul tranzactiilor efectuate in 2007 la sub 10% in anul 2008. In anul 2008, preturile de vanzare au inregistrat o scadere de pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite, ori strategia de vanzare a dezvoltatorului", au adaugat reprezentantii companiei.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in 2007, iar in luna februarie a anului trecut a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Piata imobiliara si examenul de maturitate: cum se schimba paradigmele