Anul trecut a adus pentru Romania o scadere atat in numarul, cat si in valoarea totala a investitiilor pe piata imobiliara, tranzactiile majore totalizand 0,97 miliarde euro, jumatate din nivelul anului 2007. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de tranzactiile din piata hoteliera, care au scazut cu 79% fata de anul 2007, atingand un nivel de 18 milioane euro, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Dupa tranzactiile din piata hoteliera, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in sectorul industrial, in scadere cu 71% fata de 2007, atingand doar 44 milioane euro.

Din totalul investitiilor din 2008, cota cea mai mare a fost reprezentata, ca si in anul 2007, de tranzactiile de retail, care au reprezentat 46% din totalul volumului investitional in 2008. Cel mai mare aport, de 35% la suma totala a investitiilor in 2008, a avut-o tranzactia cu proiectul Upground vandut celor de la Deutsche Bank la o valoare de 340 milioane euro.

A doua contributie majora a avut-o sectorul de birouri, tranzactiile cu cladiri de birouri reprezentand o treime din totalul investitiilor din 2008. Activitatea investitionala a incetinit totusi si in cadrul acestui segment, cele 323 milioane de euro tranzactionate anul trecut reprezentand putin peste jumatate, respectiv 53% fata de nivelul inregistrat in 2007, arata datele oferite de Cushman & Wakefield.

In Europa investitiile au scazut cu 52%, ajungand la o valoare de 178 miliarde de dolari, de la 367miliarde de dolari. Nivelul global al investitiilor in proprietati comerciale a avut o cadere abrupta si intr-un timp extrem de scurt, cu 59% in 2008 comparativ cu 2007, ajungand la valoarea totala de 433 miliarde de dolari. Cushman & Wakefield prevede pentru anul 2009 o scadere a volumului total de investitii in proprietati comerciale pana la aproximativ 412 miliarde de dolari.

“Desi toate pietele au avut un declin al investitiei, tarile cel mai afectate au fost cele dezvoltate, cu piete mature. Pietele emergente reprezinta acum 22% din nivelul investitiei globale, pe cand, in 2006, acestea reprezentau numai 9%. In medie, pietele mature sunt acum probabil la mijlocul procesului de corectie a preturilor. Din punct de vedere global este de asteptat ca pietele care au cazut primele sa si recupereze primele”, a declarat David Hutchings, Directorul Departamentului Cercetare Cushman & Wakefield EMEA.

Potrivit acestuia, SUA si Marea Britanie sunt aparent favorizate, iar investitorii identifica deja oportunitati de investitie in aceste piete. Pentru majoritatea pietelor se prevede o recuperare abia in a doua jumatate a anului 2009, desi o recuperare a performantei pietelor poate sa apara la jumatatea anului 2010, cand nivelul chiriilor se va stabiliza.

Cushman&Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri