Investitiile pe ansamblul pietei imobiliare se vor reduce cu pana la 80% in 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut, sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. In prezent, Romania este privita ca o piata tertiara de catre investitorii institutionali, prioritara pentru acestia fiind consolidarea investitiilor pe pietele cu un potential mai ridicat, precum Polonia, Cehia sau Ungaria.
In piata rezidentiala, majoritatea constructiilor au intrat intr-o etapa de conservare, toate proiectele neincepute fiind oferite spre vanzare. Potrivit Cushman & Wakefield, proiectele care se aflau in stadiul de planificare si organizare, unde constructia nu a fost inca demarata, reprezinta 70% din totalul proiectelor noi la care s-au inceput lucrarile dupa 2006. In plus, din septembrie 2008 si pana acum, 50% din apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere.

“Din septembrie - decembrie 2008 si pana in ianuarie 2009, preturile au scazut cu 15% pe segmentul apartamentelor vechi si cu 10% pe cel al apartamentelor noi. De la inceputul anului, a mai avut loc o scadere de 10%, ajungandu-se astfel la 35%, iar pana la sfarsitul anului am putea asista la o scadere de inca 30% pe intreaga piata rezidentiala”, explica Dan Ionascu (foto), directorul departamentului de evaluare al Cushman & Wakefield.

Cele mai avantajate orase vor fi cele in care somajul este foarte scazut si care se bucura de interes ridicat din partea investitorilor, precum Bucuresti, Constanta, Cluj si Brasov.

In ceea ce priveste piata de birouri, desi inca exista cerere, interesul pentru tranzactionarea proprietatilor a scazut considerabil in ultimele luni. Companiile si-au redus drastic cheltuielile, una fiind chiar cea de relocare. Pe segmentul spatiilor de birouri de clasa A, reprezentantii Cushman & Wakefield estimeaza ca randamentele vor ajunge pana la 11,5% in luna decembrie, in prezent situandu-se la un nivel de 8,5%.

Pe segmentul spatiilor de industrial, proiectele din Bucuresti, dar si in alte zone ale tarii, au fost inghetate, iar bugetele de expansiune au fost taiate.

„Multe dintre proiectele finalizate sau in curs de dezvoltare sunt oferite spre vanzare si nu la preturi tocmai accesibile. La randul lor, investitorii nu accepta pretul de absorbtie pe care il recomanda piata iar pe de alta parte, intervine lichidarea din cauza problemelor intalnite pe alte piete europene la anumite portofolii logistice si industriale”, adauga Dan Ionascu.

In opinia sa, multe spatii industriale vor suferi o reconvertire si vor dobandi o alta utilizare. Astfel,spatiile de productie ar putea fi transformate in spatii de depozitare sau logistice. O alta varianta ar fi ca aceste proprietati sa fie oferite spre vanzare la preturi sub piata pentru a putea fi absorbite imediat.

Pe acest segment, radamentele ar putea creste pana la finele anului de la 9 la 13%. In ceea ce priveste nivelul chiriilor, acesta a scazut cu 10% din septembrie 2008, pana la 4,5 euro/mp/luna. Preturile terenurilor destinate dezvoltarilor industriale au scazut cu aproximativ 25% fata de luna septembrie.

Si in piata de retail, consultantii se asteapta la o crestere a randamentelor, de la 8,75 pana la 12,5% la finele anului.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 227 de birouri in 59 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri