Pretul apartamentelor vechi din Brasov a scazut in medie cu 20-25% din luna septembrie a anului trecut si pana in prezent, printre cele mai afectate zone fiind Grivitei si Astra, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Pretul apartamentelor vechi a crescut semnificativ in ultimii ani in Brasov, insa doar pana in vara lui 2008, cu o medie de crestere de aproximativ 25% pe an.

Din punct de vedere al ofertei, in Brasov s-a inregistrat un numar tot mai mare de proiecte rezidentiale in curs de dezvoltare sau anuntate, dar rata de absorbtie este in prezent destul de scazuta, se mai arata in analiza Colliers.

Pentru anul 2008 au fost identificate in Brasov 12 proiecte mari aflate in curs de dezvoltare, avand fiecare peste 100 de apartamente. Printre acestea se numara Alpin Towers, dezvoltat de RSK Construction&Development Ltd in zona Racadau si Seasons Residence, dezvoltat de GESPI Investments, pe drumul spre Poiana Brasov.

Specialistii Colliers estimeaza ca pe piata din Brasov vor fi dezvoltate in urmatorii ani in jur de 7.000 de apartamente, in mai multe faze. Peste 3.000 dintre acestea sunt in prezent disponibile la vanzare si programate sa fie livrate in perioada 2009-2011.

Pe langa proiectele deja lansate pe piata, peste 15 noi proiecte mari au fost anuntate public ca urmand a fi dezvoltate in urmatorii cinxi ani, insumand aproximativ 20.000 de unitati.

Proiectele lansate in perioada 2006 –2008 in Brasov au inregistrat vanzari bune, cu minim 50% din unitatile disponibile vandute. De exemplu, in proiectul Seasons Residence s-au vandut incepand cu primavara anului trecut 70% din apartamentele scoase la vanzare in primele doua faze. Pe parcursul anului 2008 au fost achizitionate aproximativ 30% din unitatile disponibile pe segmentul rezidential.

Cele mai afectate de situatia economica nefavorabila au fost proiectele lansate in a doua jumatate a anului trecut, care nu au beneficiat de o notorietate ridicata si au avut de infruntat temerile evidente ale consumatorilor, ceea ce a condus la vanzari mai scazute.

"Pentru moment este dificil de estimat cum va evolua oferta de apartamente noi in perioada 2009-2012. Dezvoltatorii ce detin o siguranta financiara, au resurse proprii sau au vandut intr-un interval scurt de timp de la lansare un numar semnificativ de apartamente, au anuntat ca vor livra la timp. Seasons Residence, de exemplu, se afla in plan cu constructia si va livra in 2010, asa cum a fost stabilit initial", sustin consultantii Colliers.

Exista insa si o alta categorie de dezvoltatori, cei care s-au hotarat la sfarsitul lui 2008 sa-si schimbe planurile: sa reduca ritmul de constructie, sa amane pentru moment sau sa anuleze proiectele aflate doar pe hartie sau la nivel de executie. Astfel, se estimeaza ca numai 70% din numarul unitatilor aflate in curs de dezvoltare vor fi livrate pana la sfarsitul lui 2010.

Efectele crizei internationale nu ii afecteaza doar pe dezvoltatori, ci si pe cumparatori determindu-i sa-si modifice planurile. Astfel, in decursul anului 2008 cererea din Brasov a inceput sa inregistreze scaderi, urmand acelasi trend ca si cererea din toata tara. Factorii principali ce au condus la aceasta situatie sunt: incertitudinea oamenilor privind locul de munca, preturile ce depasesc posibilitatile reale ale cumparatorilor, scaderea numarului de persoane eligibile pentru obtinerea unui credit imobiliar, zvonistica intretinuta de mass media.

"Desi traversam o perioada a incertitudinilor, interesul pietei se mentine viu. Suntem contactati zilnic de noi clienti interesati, care insa amana cat de mult posibil luarea unei decizii. Motivele sunt multiple, de la lipsa finantarii, neincrederea in finalizarea proiectelor noi sau teama de a-si bloca lichiditatile intr-o investitie. Pe langa criteriile clasice, si experienta dezvoltatorului, metoda de finantare sau echipa din spatele proiectului sunt la fel de importante in alegerea unui proiect", spune Andreea Preda, agent Colliers din Brasov.

Anii trecuti rata de absorbtie a noilor apartamente a fost scazuta (300-400 apartamente pe an), acest lucru fiind cauzat de diversitatea redusa a proiectelor, unor locatii nedezvoltate din punct de vedere al infrastructurii si preturilor prea mari pentru anumite proiecte.

Rata de absorbtie a cunoscut cresteri substantiale pe parcursul anului trecut, atingand valoarea de 900 de apartamente pe an, datorita dezvoltarii segmentului rezidential din Brasov in 2008. Pe termen lung se estimeaza ca acest indicator va mai inregistra cresteri avand ca baza dezvoltarea de noi proiecte de calitate, nevoia de locuinte a brasovenilor si dezvoltarea pietei creditelor imobiliare.

Ca urmare a modificarilor inregistrate de raportul cerere-oferta pe piata rezidentiala din Brasov pe parcursul anului 2008, pretul apartamentelor, atat vechi cat si noi, au suferit modificari.

"Astfel, pretul pe metru patrat construit pentru apartamentele noi din Brasov variaza intre 700 euro (plus TVA) si 2300 euro (plus TVA), in functie de locatie, concept, facilitate, finisaje. Pe parcursul anului trecut pretul apartamentelor noi a inregistrat mici modificari, cele mai mari scaderi pe segmentul rezidential fiind de 20% pentru un numar mic de proiect dezvoltate pe piata", mentioneaza analiza Colliers.

Realizand o analiza a numarului de apartamente vechi scoase la vanzare pe site-urile imobiliare din Brasov, in ultimele luni se observa o scadere a acestora comparativ cu inceputul lui 2008 datorata in mare parte conditiior de pe piata, in special scaderea preturilor, ce ii determina pe propietari sa-si retraga apartamentele de la vanzare si sa astepte.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 293 birouri in 61 de tari, pe 6 continente si 9.300 angajati. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

In Romania, Colliers International este lider de piata si ofera servicii complete de consultanta imobiliara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri