Pretul locuintelor ar putea scadea cu 20-25%, in cursul acestui an, daca bancile nu vor relua activitatea de creditare, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Ion Radu Zilistean.
"Atat apartamentele noi cat si apartamentele vechi au suferit scaderi de preturi, iar unii dezvoltatori si-au inghetat proiectele. Cred ca cele mai expuse scaderilor de pret sunt apartamentele mari, de trei sau patru camere cu vechime de 30-40 de ani, din zonele periferice", a declarat presedintele ARAI, citat de NewsIn.

El a mai spus ca dezvoltatorii, pentru a contracara reducerea creditelor acordate de banci, au inceput sa vanda in rate sau sa inchirieze locuintele terminate, iar daca potentialii cumparatori vor reusi sa achizitioneze locuinta in cativa ani, chiria va fi dedusa din pretul de achizitie.

Ion Radu Zilisteanu a mai spus ca, dupa aceasta criza, piata imobiliara se va reaseza pe alte principii, iar preturile nu vor mai ajunge la valorile actuale.

Puneti intrebari despre achizitia de apartamente si piata rezidentiala

Tranzactiile imobiliare ar putea scadea in acest an cu pana la 50% fata de anul 2008, a declarat vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), Ion Marin.

"Este foarte greu de estimat, insa ne asteptam la o scadere intre 30 si 50% a numarului de tranzactii imobiliare, in acest an. Chiar daca ar fi asa, inca nu ar fi rau", a spun Ion Marin.

Preturile apartamentelor din Bucuresti au mai scazut cu 2% in ianuarie

De asemenea, Ion Marin a mai declarat ca tanzactiile imobiliare au scazut in luna ianuarie 2009 cu 37,42% fata de perioada similara a anului trecut si cu 76% fata de perioada ianuarie 2007.

"In luna ianuarie 2007, tranzactiile imobiliare insumau 30.474, in luna ianuarie 2008 acestea au scazut la 23.778, iar in luna ianuarie a cestui an acestea au fost de numai 17.302" a spus vicepresedintele UNNPR.

In plus, acesta a mai adaugat ca tranzactiile imobiliare realizate pe tot parcursul anului 2008 au scazut cu 7,67 % fata de tranzactiile realizate pe tot parcursul anului 2007. Astfel, in anul 2007 au fost realizate 521.636 de tranzactii, iar in 2008 acestea au ajuns la 484.465.

Totodata, acesta a mai spus ca piata se va debloca in timp, iar in acest moment este sub influenta tatonarilor dintre cumparatori si ofertanti.

Pretul apartamentelor vechi din Brasov a scazut cu 20-25% din septembrie

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri