Anul trecut, pe piata industriala din Romania, valoarea totala a investitiilor a insumat 112 milioane euro pentru un numar de spatii livrate de aproximativ 280.000 mp, astfel incat stocul din Bucuresti se situeaza acum in jurul a 720.000 mp, se arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.
Cele mai multe spatii industriale sunt amplasate in partea de vest a Bucurestiului, de-a lungul autostrazii A1 si in partea de nord-vest a orasului, datorita infrastucturii, completata si de facilitati moderne suplimentare. In zona de vest sunt disponibile mai multe proiecte precum: Bucharest West, Cefin Logistic Park, Prologis Park Bucharest A1, Chitila Logistic Park, Mercury Logistics Park si A1 Business Park.

“Aproximativ 220.000 mp au fost inchiriati si vanduti utilizatorilor finali din intreaga tara. De obicei, acestia solicita spatii de aproximativ 10.000 mp, insa cererea pentru unitati mai mici este in crestere, companiile de distributie si de productie solicitand intre 1.000 mp si 2.000 mp. Interesul se indreapta spre Autostrada 1, cu peste 116.000 mp inchiriati in 2008 si soseaua de centura, precum si spre alte orase precum Timisoara, Brasov si Constanta, cu o suprafata totala inchiriata de 45.000 mp”, se mentioneaza in analiza CBRE|Eurisko.

De-a lungul anului 2008, nivelurile chiriilor si ale preturilor au fost relativ stabile, cu o medie de 4,0 euro
– 5,0 euro/mp/luna pentru proiectele industriale noi.Pentru suprafetele cuprinse intre 2.000 mp si 5.000 mp, chiriile s-a situat intre 4,5 euro – 4,8 euro/ mp/ luna. Suprafetele de peste 10.000 mp au inregistrat un nivel mai scazut al chiriei: 4,0 euro – 4,5 euro/ mp/ luna.

“Trebuie luata in calcul si o alta categorie, si anume aceea a spatiilor cu facilitati de depozitare frigorifica, in cazul carora chiriile lunare s-au situate intre 8,0 euro – 12,0 euro/ mp/ luna. Nivelul chiriei pentru birourile din cadrul dezvoltarilor industriale poate varia in functie de factori precum drumul de acces, utilitati si distanta pana in oras, suprafata inchiriata si termenii contractului de inchiriere. In 2008 aceasta a atins niveluri intre 8,0 euro – 12,0 euro/ mp/ luna”, sustin consultantii CBRE|Eurisko.

Expansiunea pietei industriale dinspre Bucuresti spre restul Romaniei se va accentua spre orase precum:
Constanta, Brasov, Timisoara, Pitesti, Arad, Ploiesti si Cluj. Partea de vest a Capitalei ramane principala zona de interes, aproximativ 250.000 de metri patrati de spatii industriale ce urmeaza a fi finalizati in 2009, o parte fiind confirmata de pre-contractele de inchiriere semnate in 2008, in ciuda situatiei economice actuale.

Datorita nivelului volumului actual de investitii, piata a fortat “prime yield-urile” sa coboare pana la nivelul de 8,5% in Bucuresti si la un nivel usor mai ridicat in alte orase, precum Timisoara si Ploiesti, nivelul serviciilor de mentenanta fiind cuprins intre 0,7 € – 0,9 € / mp/ luna.

“Avand in vedere ca principalii dezvoltatori au achizitionat mari suprafete de teren, ne asteptam ca multe proiecte logistice si spatii industriale moderne noi sa fie finalizate in partea de nord-est si est a Bucurestiului, urmate indeaproape de proiectele situate in partea de vest, datorita cresterii dinamice a cererii. In 2009, noul concept de inchiriere a unitatilor mici va deveni probabil o tendinta generala mai ales pentru micii producatori si distribuitori, ce vor beneficia de toate utilitatile”, au incheiat reprezentantii companiei.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2007. Compania are peste 29.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri