Marile companii de retail isi negociaza trecerea, pe o perioada limitata in timp, de la sistemul chiriilor fixe, la unul calculat ca un procent din cifra de afaceri realizata prin intermediul spatiului comercial respectiv, invocand criza economica, sustin reprezentantii firmei de avocatura Cozmaciuc Puiu & Oprea.
Etienne Oprea (foto), avocat partener firmei Cozmaciuc Puiu & Oprea, este de parere ca sistemul de chirii variabile are ca scop refacerea echilibrului contractual, protejand partile de efectele negative ale crizei economice pe termen scurt. Proprietarii insa nu sunt foarte flexibili, incercand sa-si respecte obligatiile fata de finantatori, conditiile contractelor de finantare si angajamentul de a genera veniturile prognozate din inchiriere.

“Proprietarul se afla intre ciocan si nicovala: de o parte se afla institutia de credit, care nu va permite nici scaderea substantiala a veniturilor din chiriile cesionate ei si nici amendarea contractelor de inchiriere; iar de cealalta parte este locatarul. El este fortat sa isi reduca costurile operationale prin scaderea chiriei si a celorlalte cheltuieli asociate, alternativa fiind inchiderea afacerii in respectiva locatie, chiar inainte de a-si fi amortizat cheltuielile cu investitia realizata”, a adaugat Oprea.

In cazul acorelor principale, renuntarea la o locatie poate avea “efect de domino” in ceea ce priveste angajamentelor proprietarului, precum mentinerea unui anumit grad de ocupare a tuturor spatiilor inchiriabile, fata de ceilalti locatari. Avocatii spun ca o solutie care ar putea contracara reticenta locatorilor fata de sistemul chiriilor variabile ar fi stabilirea unui prag minim fix al chiriei rezultate, negociat si acceptat de catre locatari. In cazul in care insa nu se ajunge la o intelegere pe cale amiabila, partile pot apela la instanta.

“Recomandam epuizarea tuturor cailor si metodelor de renegociere a chiriilor pe cale amiabila, intrucat rezolvarea litigiilor in instanta in aceste cazuri nu e deloc simpla, iar aprecierea caracterului echitabil in ceea ce priveste impartirea pierderilor intre parti se poate dovedi o sarcina extrem de dificila pentru instante”, a conchis Etienne Oprea.

Cozmaciuc, Puiu & Oprea este o societate civila de avocati specializata in proiecte de finantari structurate, restructurarea finantarilor, elaborarea si implementarea sistemelor juridice de management si afaceri. Cezar Cozmaciuc, partener si co-fondator al firmei, are o experienta de peste zece ani in domeniul juridic, fiind specializat in dreptul bancar si financiar- finantari corporative, coordonarea negocierilor contractuale, credite pentru investitii, factoring, forfetari, credite sindicalizate si documentatiile de garantie.

Mihai Puiu, partener si co-fondator al Cozmaciuc, Puiu & Asociatii, are o experienta de opt ani in dreptul comercial, civil si corporativ, in special in finantarile de proiecte, credite sindicalizate, finantarile de proprietati imobiliare si finantarile corporative. Etienne Oprea, partener al firmei din anul 2007, practica de zece ani dreptul comercial si corporativ, avand o experienta impresionanta in importante banci din Romania, in special in negocierea contractelor de finantare.

In ceea ce priveste finantarile- corporative, de proiecte sau structurate- si creditele sindicalizate, partenerii firmei de avocatura Cozmaciu, Puiu & Oprea au acordat asistenta juridica si negociat peste 650 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri