„Altor 20-25 de agentii le-au fost suspendate licentele de membre ARAI pentru neplata. Astfel, din cele 200 de agentii membre in toamna anului trecut, in prezent au mai ramas 160”, a adaugat Ruxandra Cleciu (foto).

In opinia sa, vor mai fi astfel de cazuri in care agentiile isi vor suspenda activitatea, insa depinde de vechimea fiecarei agentii si de portofoliul sau de clienti. In lipsa vanzarilor de locuinte, multe agentii au ales sa supravietuiasca extinzandu-si serviciile oferite, precum cele de administrare a proprietatilor.

ARAI a lansat ieri serviciul de listare multipla MLS ARAI, care presupune colaborarea intre mai multi agenti imobiliari pentru reprezentarea exclusiva a proprietarilor. Potrivit regulamentului MLS, atunci cand o proprietate este listata printr-un membru MLS ARAI, aceasta va putea fi prezentata si vanduta de toti ceilalti membrii propriilor clienti, prin intermediul unui software MLS intern.

Cum functioneaza serviciul de tranzactionare MLS ARAI

"Serviciul MLS va creste sansele de a vinde o proprietate, in conditiile in care in loc sa se ocupe un singur agent de tranzactie, se vor ocupa 50 de agenti", a explicat presidintele ARAI, adaugand ca tinta pentru anul 2009 este triplarea numarului de agenti care folosesc serviciul MLS ARAI.

ARAI este o organizatie nonguvernamentala, apolitica si non-profit, infintata in anul 1995 si reuneste peste 160 de persoane juridice din toata tara care activeaza in domeniul imobiliar.