“Aceasta cifra (n.r.: 450.000 mp) trebuie tratata cu precautie, deoarece cateva proiecte sunt stopate temporar sau se confrunta cu incetinirea ritmului lucrarilor de constructii, ca urmare a dificultatilor legate de finantare si nivelului scazut de pre-inchirieri. In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010-2011”, se arata in comunicatul companiei.

In cea de-a doua jumatate a lui 2008, activitatea de inchiriere a fost caracterizata de concentrarea si eficientizarea spatiilor de birouri, companiile adaptandu-si nevoile de spatiu in functie de situatia din sectorul de activitate. Astfel, un numar mare de chiriasi si-au reconsiderat planurile de relocare, adoptand o atitudine de expectativa sau anticipand o scadere si mai accentuata a chiriilor.

Bucurestiul coboara doua locuri in topul celor mai scumpe locatii pentru spatii de birouri


“Inghetarea cererii a fost resimtita in principal pe segmentul cererii de suprafete mari. Cele mai active pe piata inchirierilor au fost companiile mici si mijlocii din domenii precum publicitate, audit, IT si telecomunicatii”, se arata in acelasi comunicat.

Numarul tranzactiilor a scazut semnificativ, la fel si suprafata solicitata, care a variat intre 500-1.000 mp. In general, chiriasii au alocat bugete de aproximativ 20 euro/mp/luna pentru birouri situate in centrul orasului si de 15-16 euro/mp/luna pentru spatii situate in zonele Barbu Vacarescu si Floreasca. Pentru birourile amplasate in zonele secundare si periferice sumele alocate au fost de 10-14 euro/mp/luna.

Rata de neocupare pe segmentul de birouri a crescut la 6% in 2008

BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliara a bancii BNP Paribas, este unul dintre liderii din Zona Euro si a patra companie de consultanta imobiliara ca marime in Europa. Atisreal este cel mai cunoscut brand care a adoptat numele BNP Paribas Real Estate, fiind prezenta pe pietele din Franta, Germania, Spania si Marea Britanie.