Scaderea cererii si finalizarea in acest an a unei suprafete totale de 450.000 mp de spatii de birouri vor determina aparitia unei presiuni asupra chiriilor, ducand la o scadere pe acest segment, sunt de parere reprezentantii companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.
“Aceasta cifra (n.r.: 450.000 mp) trebuie tratata cu precautie, deoarece cateva proiecte sunt stopate temporar sau se confrunta cu incetinirea ritmului lucrarilor de constructii, ca urmare a dificultatilor legate de finantare si nivelului scazut de pre-inchirieri. In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010-2011”, se arata in comunicatul companiei.

In cea de-a doua jumatate a lui 2008, activitatea de inchiriere a fost caracterizata de concentrarea si eficientizarea spatiilor de birouri, companiile adaptandu-si nevoile de spatiu in functie de situatia din sectorul de activitate. Astfel, un numar mare de chiriasi si-au reconsiderat planurile de relocare, adoptand o atitudine de expectativa sau anticipand o scadere si mai accentuata a chiriilor.

Bucurestiul coboara doua locuri in topul celor mai scumpe locatii pentru spatii de birouri


“Inghetarea cererii a fost resimtita in principal pe segmentul cererii de suprafete mari. Cele mai active pe piata inchirierilor au fost companiile mici si mijlocii din domenii precum publicitate, audit, IT si telecomunicatii”, se arata in acelasi comunicat.

Numarul tranzactiilor a scazut semnificativ, la fel si suprafata solicitata, care a variat intre 500-1.000 mp. In general, chiriasii au alocat bugete de aproximativ 20 euro/mp/luna pentru birouri situate in centrul orasului si de 15-16 euro/mp/luna pentru spatii situate in zonele Barbu Vacarescu si Floreasca. Pentru birourile amplasate in zonele secundare si periferice sumele alocate au fost de 10-14 euro/mp/luna.

Rata de neocupare pe segmentul de birouri a crescut la 6% in 2008

BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliara a bancii BNP Paribas, este unul dintre liderii din Zona Euro si a patra companie de consultanta imobiliara ca marime in Europa. Atisreal este cel mai cunoscut brand care a adoptat numele BNP Paribas Real Estate, fiind prezenta pe pietele din Franta, Germania, Spania si Marea Britanie.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri