La nivel national, tranzactiile imobiliare reprezinta doar 16% din totalul operatiunilor de cadastru si publicitate imobiliara, potrivit unei statistici a Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

“In Timis se inregistreaza o scadere a acestor tranzactii, avand in vedere contextul care exista si la nivel national si international. Ce va pot spune e ca la nivel national, daca in anul 2008, pentru aceasta perioada, respectiv pentru primele doua luni ale anului se inregistrau undeva la peste 40 de mii de astfel de tranzactii, acum avem peste 30 de mii. E o scadere totusi, poate nu chiar atat de dramatica cum s-ar parea, dar este o scadere fata de anul trecut. In Timis, s-a inregistrat pentru ianuarie o scadere de aproximativ 4 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut”, au declarat reprezentantii OCPI Timis.

Timisenii au renuntat sa isi mai cumpere terenuri sau imobile asa cum o faceau anul trecut. „Acum abia ne calca pragul. Anul trecut aveam vanzari foarte bune pe terenuri si apartamente sau casele pe care le construiam noi. Acum ce mai facem sunt inchirierile”, a declarat Nicoleta Pop, directorul agentiei imobiliare RHM Cartier din Timisoara.

Si reprezentantii Camerei de Comert, Industrie si Agricultura din Timisoara confirma faptul ca nu mai exista interes pentru tranzactii imobiliare. „La ultimul nostru targ de materiale de constructii, a mers destul de prost. Timisorenii, pe langa ca au venit mult mai putini decat anii trecuti si suntem la a 23-a editie, nu au cumparat materiale de constructii propriu-zise, ci de finisare si amenajari interioare. Asta inseamna ca nu mai cumpara apartamente sau imobile noi, ci si le ingrijesc pe ale lor”, a declarat unul din organizatorii targului.

Studiul care confirma interesul scazut pentru tranzactiile imobiliare a fost efectuat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru perioada 2005-2009, cu accent pe studiul comparativ al valorilor inregistrate in primele doua luni ale anilor 2008 si 2009.