Inceputul acestui an a adus o ajustare a produselor bancare prin cresterea gradului de indatorare, reducerea avansului minim obligatoriu si scaderea ratelor dobanzilor la credite.

Astfel, dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari BNR, o parte din banci au crescut deja gradul de indatorare pentru credite ipotecare pana la 50% - 70% in unele cazuri.

“Pe o piata imobiliara in asteptare, in care clientii si-au pierdut increderea in faptul ca mai exista solutii de finantare bancare pentru locuinte, este important ca acestia sa stie ca se pot obtine credite ipotecare in conditii similare cu cele anterioare inceperii crizei mondiale. Aceasta asteptare are o influenta majora asupra contractarii de credite, o mare parte din brokerii de credite s-au reprofilat pe alte activitati, iar altii s-au restrans la un nivel minim”, afirma Marius Andronache, director Coldwell Banker Mortgage, Valution & Research.

Suma maxima pentru un credit ipotecar

Coldwell Banker Mortgage Romania a incheiat parteneriate atat cu dezvoltatori, ce detin portofolii de peste 2.500 de proprietati rezidentiale, cat si cu mai multe banci locale: Banca Comerciala Romana, Raiffeisen, Alpha Bank, Volksbank, Bancpost, GE Money, Italo-Romena Bank, Banca Romaneasca, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Leumi Bank, OTP Bank, ATE Bank, IMMORENT si AT Leasing.

Divizia companiei de consultanta are un portofoliu de peste 60 de produse de creditare si a fost infiintata in iunie anul trecut. CB Mortgage actioneaza ca un broker de credite si este prezent in toate filialele Coldwell Banker Affiliates of Romania din tara, cuprinzand patru etape: contactarea clientului si analiza pre-calificarii la credite; gasirea proprietatii imobiliare pe care doreste sa o achizitioneze cu creditul solicitat; intocmirea documentatiei pentru obtinerea creditului si acordarea creditului.

Acordul de finantare externa, semnat cu importante institutii internationale, are deja un efect direct pe piata de creditare a persoanelor fizice, asa cum bancherii anticipau in ultimele saptamani: dobanzile percepute incep sa scada.

Dupa ce Banca Transilvania a redus dobanzile la creditele in lei pentru clientii individuali cu unul-doua puncte procentuale, ajungand astfel la niveluri de 15%-15,5% pe an, un alt jucator din Top 5, Raiffeisen Bank, a scazut costurile pentru creditele noi, acordate persoanelor fizice.