Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, a declarat la Brasov, ca izolarea termica a unui apartament, prin programul guvernamental "50-30-20" va costa circa 3.500 de euro.
"Asta inseamna cam 1.750 euro pe bugetul de stat, 1.150 euro primaria si cam 700 - 750 euro proprietarii. Asta ne-a iesit noua pe media mediilor. Ma bucur ca aproximativ 90% din proiectele propuse din teritoriu se incadreaza in aceasta suma. Am lansat aceasta medie pornind de la putinele blocuri care s-au reabilitat in ultimii opt ani, adica 89 de blocuri, cu aproximativ 1.800 de locuinte, aproape nimic la nivel national“, a declarat ministrul Blaga, citat de NewsIn.

Conform declaratiilor ministrului, blocurile care vor fi reabilitate termic sunt situate in toate zonele tarii, in toate regiunile climatice, suma fiind calculata pentru toate lucrarile obligatorii prevazute de Ordonanta 18/2009, respectiv izolarea hidro si termo a parterului, acolo unde nu sunt spatii comerciale, termo si hidroizolarea acoperisului si schimbarea intregii tamplarii cu tamplarie performanta, anveloparea propriu-zisa, plus lucrarile de montare-demontare a instalatiilor de pe blocuri - telefonie, cabluri, gaze – si lucrari de refacere a instalatieilor termice.

Din aceste cheltuieli nu vor face parte cele pentru mansardarea blocurilor, aceste cheltuieli trebuind sa fie suportate de catre proprietari, chiar daca acestea vor fi parte componenta a proiectelor generale.

"Tinta clar prevazuta in lege este sa nu se depaseasca un consum de 100kw/ora/mp suprafata utila, asta insemnand consum energetic clasa A, in conditiile in care acum ne incadram la clasa D - E, cu 280 kw/ora. Pentru finantarea programului, ministerul a prevazut un buget de 360 milioane lei vechi, iar prioritizarea proiectelor va fi pe principiul «primul venit, primul servit»“, a incheiat Vasile Blaga.

Plenul Senatului a adoptat, in urma cu aproximativ doua saptamani, de urgenta, fara sa aduca amendamente, Ordonanta de Urgenta privind proiectul de reabilitare termica a locuintelor.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind cresterea performantei energetice pentru incalzire la blocurile de locuinte se refera la reglementarea lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Prin aceasta ordonanta, finantarea executarii lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte se asigura in raport de 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei. 30% din fonduri sunt aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ori se obtin din alte surse legal constituite, iar 20% provin din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.

De asemenea, textul Guvernului prevede ca toate costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale.


Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri