Proprietarii apartamentelor din blocurile vechi, construite in perioada 1950-1989, au redus preturile cu 40-50% in primul trimestru al anului in curs, fata de lunile februarie-martie 2008, cand a fost inregistrat maximul istoric de pret platit pe metrul patrat util, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
“Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu 3 si 4 camere si 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu 2 camere, respectiv pentru garsoniere. Acestea din urma raman in continuare cele mai solicitate”, a afirmat Catalin Serbanescu, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta.

Astfel, in martie, o garsoniera intr-un bloc construit in 1979 in zona Moghioros din Drumul Taberei, cu o suprafata de 34 de metri patrati, se vindea cu 41.000 de euro, in timp ce un apartament cu trei camere intr-un bloc vechi din Militari, cu o suprafata de 71 de metri patrati, se tranzactiona cu 67.000 de euro.

In Crangasi, pe de alta parte, preturile la apartamentele vechi se mentin cu circa 5-10% mai ridicate decat in restul Sectorului 6. Un apartament de doua camere, cu o suprafata de 54 de metri patrati, situat intr-un bloc construit in 1982, se vindea la finalul primului trimestru al anului cu circa 62.000 de euro.

“Mai mult ca niciodata, un element cu greutate in pretul apartamentelor de acest gen pare sa fie anul de constructie: inainte sau dupa 1977. De altfel, de aceasta tin cont si bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, dar si evaluarile orientative din grilele notarilor publici in vederea calcularii onorariilor acestora si a calcularii impozitului catre stat la vanzarea proprietatilor imobiliare”, a adaugat Serbanescu.

In luna martie, preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu 15%, aceasta fiind cea mai mare scadere inregistrata vreodata de locuintele din Capitala, potrivit unei analize lunare realizate de compania Colliers International.

“Asistam la reduceri considerabile fata de perioada similara a anului trecut (...), de pilda, in cartierele Militari si Drumul Taberei – zone in care exista un fond mare de spatii locative comparativ cu alte cartiere ale Capitalei. Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales”, a explicat Serbanescu.

La nivel global, compania de origine americana Coldwell Banker este detinuta in prezent de Realogy Corporation, unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial si acopera 47 de tari cu 3.600 de birouri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri