In plus, potrivit Esop,daca procentele sunt mai mari decat aceste cifre se recomanda sa se gaseasca solutii pentru scadere lor, fie prin optimizarea spatiului ocupat, fie prin gasirea unui sediu nou, scrie NewsIn.

"Grupul bancar Erste estimeaza, intr-un raport, ca economia Romaniei va scadea cu 2,1% in 2009, insa va inregistra o crestere de 2% in 2010. Toate acestea reprezinta premise pentru o dezmortire a economiei romanesti in a doua parte a anului 2009 sau in prima parte a anului 2010. Desi se arata primele semne de incredere in economia tarii, firma noastra recomanda prudenta si continuarea procesului de optimizare a costurilor fixe, unde chiria reprezinta o pondere insemnata", spun reprezentantii Esop Consulting.

Totodata, cresterea economica din ultimii 4-5 ani a adus modificari treptate ale nivelului chiriilor. Astfel, spatii de birouri care se inchiriau in 2002 cu 8-10 euro/mp au crescut an de an, atingand anul trecut nivelul de 12-15 euro/mp, ceea ce a insemnat o crestere de 50%. Din aceasta categorie de spatii fac parte cladirile de birouri clasa C si B si vilele, iar ele au reprezentat pentru mult timp singurele solutii pentru IMM-uri si pentru companiile aflate la inceput de drum.

Potrivit unei comunicari recente a companiei Esop, nivelul chiriilor pentru spatii de birouri clasa C si B s-a redus in primele luni ale anului 2009 cu 25% si a ajuns la cota inregistrata acum patru ani, din cauza gradului de neocupare al acestora.