In primul trimestru din 2009, suprafata totala inchiriata in cele 19 orase europene analizate a reprezentat 1,3 milioane mp, in scadere cu 33% comparativ cu trimestrul al patrulea din 2008 si cu 37% fata de primul trimestru din 2008, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.
Rata de ocupare a scazut pe pietele europene comparativ cu trimestrul al patrulea din 2008 si cu primul trimestru al aceluiasi an, in special in Barcelona (-68%), Madrid (-65%) si Bruxelles (-60%). Zona centrala a Parisului pare sa reziste mai bine, cu o scadere de 16%. La nivelul tuturor celor 19 orase europene monitorizate, rata de ocupare a spatiilor de birouri a scazut cu 22% pe parcursul ultimului an, in timp ce oferta de spatii a crescut cu 10%.

Aceasta situatie nu este valabila pentru Frankfurt, unde tranzactia de 72.000 mp incheiata de Deutsche Bahn a dus la cresterea cu 29% a suprafetei ocupate in comparatie cu primul trimestru din 2008. Frankfurt este singurul oras din Europa care a inregistrat o crestere a ratei de ocupare. Per ansamblu, in orasele germane suprafata totala ocupata a scazut cu peste 25%.

In Bucuresti, rata de ocupare pentru spatile de birouri a scazut cu 31% comparativ cu ultimul trimestru din 2008 si primul trimestru al aceluiasi an. Majoritatea tranzactiilor se incheie astazi in cladiri de clasa B situate in zona de nord a orasului.

In primul trimestru, in Bucuresti, au fost inchiriati circa 51.500 mp, o suprafata mai mica cu 35% comparativ cu nivelul din perioada similara a anului trecut. In plus, nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din zonele centrale a continuat sa scada, variind intre 20-21 euro/mp/luna, in timp ce pentru cladirile clasa B, chiria a oscilat intre 14-16 euro/mp/luna, potrivit unui raport recent al BNP Paribas Real Estate.

BNP Paribas Real Estate este prezenta in 25 de tari, inclusiv prin aliantele sale (parteneriate comerciale cu Austria, Canada, Cipru, Statele Unite, Grecia, Irlanda de Nord, Japonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia si Ucraina), avand 125 birouri la nivel mondial.

In prezent, procesul de rebranding, de la Atisreal la BNP Paribas Real Estate, este finalizat in Belgia, Irlanda, Italia, Jersey, Luxemburg, Orientul Mijlociu, Romania si Statele Unite. Pe piata locala, Atisreal a anuntat ca isi va desfasura activitatea sub identitate unica, BNP Paribas Real Estate, in luna februarie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri