In aceasta toamna, in mai putin de o luna, vor fi deschise doua mall-uri in Bucuresti: AFI Palace Cotroceni Mega Mall, in cartierul Militari si Sun Plaza, in Berceni, dezvoltat de catre Euro Mediterranee Consulting (EMCT) si Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste Bank.
Sun Plaza va avea o suprafata totala de 210.000 mp, dintre care 80.000 mp suprafata inchiriabila a centrului comercial si 8.3000 mp suprafata inchiriabila de spatii de birouri clasa A, care vor fi livrati la sase-sapte luni de la inaugurarea mall-ului.

Principalele ancore ale mall-ului vor fi hypermaketul Cora, cu o suprafata inchiriata de circa 12.000 mp, retailerul de bricolaj bauMax, care va deschide primul magazin din Bucuresti (12.300 mp), Mobexpert (10.200 mp) si Flanco. Pe langa acestea, GAP si C&A vor deschide al treilea magazin din Bucuresti. Primele doua magazine GAP sunt in Baneasa Shopping City si Plaza Romania, in timp ce C&A a inchiriat in Militari Shopping Centre si AFI Cotroceni Park.

Cora a cerut inca 1.000 mp
“Toate contractele au fost semnate pe perioade lungi, de minim cinci ani si, cel putin pana in prezent, nu am avut nici renegocieri de chirie si nici retaileri care s-au retras. Mai mult, Cora a cerut la inceputul acestui an marirea suprafetei initiale cu 1.000 mp”, a declarat Michael Richard (foto), General Manager si Senior Partner al EMCT.

Richard a dat exemplu un spatiu de 60-70 mp, intr-o zona buna a centrului comercial, pentru care chiria lunara variaza intre 90 si 120 euro/mp. Cele mai multe magazine vor plati insa si o chirie procentuala din cifra de afaceri, in timp ce chiriile cele mai mici vor fi platite de “retailerii – ancore de trafic, precum Cinema City”, care vine cu 15 sali de cinema.

Sun Plaza este inchiriat in proportie de peste 85%, de acest proces ocupandu-se o echipa interna a dezvoltatorilor. Pentru spatiile de birouri a fost aleasa deja o companie de consultanta imobiliara specializata pe segmentul de inchirieri birouri, insa numele acesteia nu a fost facut public.

Intregul concept a fost proiectat de biroul de arhitectura Chapman Taylor, care a mai proiectat si Baneasa Shopping City, cladirile de birouri din cadrul Bucharest Business Park si Floreasca 169A, ambele proiecte dezvoltate de catre Portland Trust.

In Romania, Sparkassen Immobilien mai detine terenuri pentru alte doua proiecte, in zonele Grivita, unde asteapta sa primeasca autorizatia de constructie pentru o investitie de circa 100 milioane euro si in comuna Jilava, unde este planificata o investitie de 50 milioane de euro.
Compania se va concentra insa pe dezvoltarile de birouri si hoteluri, evitand sectorul rezidential, potrivit lui Friedrich Wachernig, membru in Consiliul de Administratie al Sparkassen Immobilien AG.

AFI Cotroceni Park, deschis sfarsitul lunii septembrie
Recent, dezvoltatorul israelian AFI Europe a anuntat ca va inaugura centrul comercial AFI Cotroceni Park mai devreme decat anuntase initial si ii va schimba denumirea in AFI Palace Cotroceni Mega Mall. Proiectul este situat la intersectia bulevardelor Vasile Milea si Timisoara, avand o suprafata totala construita de 214.000 mp si o suprafata inchiriabila de 76.000 mp, cu 4.000 mp mai mica decat a cea a Sun Plaza.

AFI Europe a semnat contracte cu branduri precum INDITEX, C&A, MANGO Group, Bestseller Group (Vero Moda, Jack & Jones, Pieces, Name It), Deichmann, Marks & Spencer, Nordsee, Hondos, Nike, Converse, Miss Sixty, Calvin Klein, Champion, Benetton si SMYC.

Legat de aceasta deschidere, Michael Richard, General Manager si al EMCT, a explicat ca nu poate fi vorba de o concurenta, intrucat cele doua proiecte sunt in zone diferite, prin urmare se adreseaza unui target diferit. “Intr-adevar vor schimba piata de retail din Bucuresti si este foarte posibil sa inghita proiectele mai mici din zonele apropiate, atat cele din Militari, cat si cele din Berceni, insa nu vor concura intre ele”, a subliniat oficialul EMCT.

Pe langa spatiile comeriale si cele de birouri, Sun Plaza va include o gradinita pentru serviciul public si o sala de sport, predata catre Sala Polivalenta. Centrul comercial va avea doua cai de acces, atat pentru pietoni cat si pentru autovehicule, dar va include si un pasaj pietonal cu acces direct de la statia de metrou Piata Sudului.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri