Secretarul de stat Ioan Andreica de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) a declarat ca reabilitarea termica a blocurilor din Romania se va intinde pe o durata intre 5 si 10 ani din cauza numarului mare de apartamente.
„Programul de reabilitare termica a blocurilor se va intinde pe 5-10 ani de aici inainte, intrucat sunt circa 85.000 de blocuri in toata tara, proiectate intre 1950 si 1990, si care au nevoie de reabilitare termica, insemnand peste 3 milioane de apartamente”, a declarat Andreica, citat de NewsIn.

Potrivit sursei citate, costul mediu pentru reabilitarea unui apartament a fost stabilit la 3.200-3.500 de euro pe baza simularilor facute de specialisti in blocuri standard cu patru etaje.

Andreica a mai spus ca, avand in vedere modul in care este finantat programul, 50% de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local si 20% de la beneficiar, ar rezulta un cost mediu de 600 de euro de apartament, toate acestea fiind stabilite in baza unei noi norme de proiectare.

„Am luat in considerare faptul ca, in tarile dezvoltate, consumul pe apartament este de 50-60 kWh/mp, in timp ce in Romania, consumul este de 150-200 si chiar 245 kWh/mp. Pierderea prin pereti, geamuri, usi este imensa la noi.

De aceea, am impus o norma de proiectare: consumul sa fie sub 100 kWh pe apartament. Cel care va stabili costurile de apartament va fi in final proiectantul fiindca sunt mai multe conditii” a explicat Andreica, mentionand printre acestea zona climatica, materialele din care este construit blocul, dar si de structura.

Plafoanele calculate de proiectant vor fi aprobate de consiliul local din localitatea respectiva si, in final, reabilitarea se va face prin licitatie publica si costurile vor fi influentate si de valoarea la care vor fi adjudecate lucrarile.

Potrivit sursei citate, o asociatie de proprietari, care si-a dat initial acordul de principiu sa contribuie cu 20%, se poate razgandi pe parcurs daca nu aduna banii, situatie in care primaria poate introduce in program un alt bloc.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri