Dupa ce in luna martie, preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat cea mai mare scadere, in ultimele doua luni fluctuatiile de pret au disparut, insa s-au schimbat criteriile de selectie ale cumparatorilor, arata analiza lunara realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

In luna martie, piata rezidentiala a primit o palma: cea mai mare scadere de la o luna la alta inregistrata pana acum. Un soc de - 20% la nivel de Bucuresti a fost resimtit aproape peste noapte. In luna mai, fiecare sector s-a miscat ca valoare, dar oscilatiile au fost neregulate, fara o tendinta clara”, se arata in analiza Colliers.

In plus, in ultima vreme, criteriile de selectie ale cumparatorilor s-au modificat. Elementele care pana acum sase luni determinau un plus de pret, astazi si-au pierdut din valoare: diferenta dintre apartament decomandat sau nedecomandat pentru trei camere s-a estompat, iar gradul de finisare nu diferentiaza pretul decat in cazul apartamentelor cu finisaje de lux si specificatii speciale (n.r.: centrala termica proprie).

In perioada urmatoare, piata va ramane in sfera oscilatiilor neregulate, indecise, fara o tendinta evidenta. Un trend stabil va putea aparea abia toamna, daca intreaga activitate economica se va stabiliza, sustin reprezentantii Colliers.

La nivel global, BREI (Bucharest Real Estate Index) a scazut cu 1% in luna mai, pana la 1.355 euro/mp (n.r.: mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor, iar valorile exprimate includ TVA). BREI-V (indicele apartamentelor vechi) si BREI-N (indicele apartamentelor noi) au scazut, fiecare, cu cate un procent.

La nivel de sectoare, cele mai mari scaderi de preturi au fost in sectoarele 2 si 4, - 5% in luna mai, in timp ce in sectorul 4, preturile au crescut cu 5%.

„Comparativ cu inceputul acestui an, nivelul mediu al preturilor cerute este cu 10% mai scazut, in timp ce, fata de maximul atins, in aprilie 2008, BREI este cu 28% mai mic”, se arata in aceeasi analiza.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 293 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers International furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.

Nota: Valorile calculate de compania Colliers International au la baza si date puse la dispozitie de catre Anunturi Particulari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si