“Credem ca este recomandat ca programul Prima Casa sa includa doar imobilele noi, atat cele in curs de finalizare, cat si cele ce urmeaza sa fie incepute in viitorul apropiat. Aceasta masura ar ajuta la relansarea segmentului rezidential si ar crea noi locuri de munca in domeniul constructiilor, contribuind astfel la redresarea sectorului imobiliar romanesc”, a declarat Alexandru Nitescu, Managerul Departamentului de Investitii al Regatta.

La nivelul pietei, comisioanele percepute de agentiile imobiliare cumparatorilor variaza intre 1 si 3%.

Programul Prima Casa se adreseaza in special familiilor tinere, care nu au avut niciodata o casa in proprietate si nici nu au luat pana acum un credit ipotecar. Valoarea maxima a creditului ce va fi garantata este de 60.000 euro, iar bancile vor fi incluse in program doar daca solicita un avans de maximum 5% si daca au dobanzi scazute.

Programul s-ar putea desfasura, intr-o prima faza, pe o perioada de patru ani si vizeaza construirea si cumpararea a circa 50.000 de locuinte, potrivit lui Constantin Nita, Ministrul IMM-urilor, comertului si mediului de afaceri. El a mai adaugat ca intr-o perioada de 3-4 ani, cu ajutorul acestui program, ar putea fi construite si cumparate 50.000 de locuinte.

Resursele fondului vor fi asigurate dintr-un imprumut de 100 milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%, prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, caruia ii va fi extins obiectul de activitate, putand garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Regatta a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de circa cinci milioane de euro, cu 37,5% mai putin decat estimarile initiale. Pentru acest an, compania si-a bugetat afaceri de 2,5 milioane de euro, la jumatatea cifrei din 2008, din cauza scaderii vanzarilor de locuinte manifestata in intreaga piata.