Pana la sfarsitul anului, este asteptata finalizarea unei suprafete de 180.000 mp de spatii de birouri, o suprafata cu 30% mai mica fata de cea livrata anul trecut.

„Estimam ca in primul trimestru din 2009, la nivelul Bucurestiului, s-au finalizat circa 55.000 mp de spatii de birorui in trei cladiri. Preluarea de spatii de birouri a inregistrat aproximativ 30.000 mp, procesul decizional indelung afectatand activitatea de inchiriere. Piata spatiilor de birouri s-a schimbat brusc: de la o piata a proprietarilor, s-a ajuns la o piata a chiriasilor”, se arata in raportul JLL.

Rata de neocupare a crescut in primul trimestru, ajungand la 2-3%, insa exista un numar de cladiri aproape de livrare care nu sunt incluse in stocul actual de spatii de birouri. Incluzand aceste proiecte, cu o suprafata totala de circa 90.000 mp, rata totala de neocupare ar fi de 8-10%.

Jones Lang LaSalle este lider de piata in Europa Centrala si de Est, avand 160 de angajati si birouri in Varsovia, Praga, Budapesta si Bucuresti. Compania furnizeaza servicii de consultanta pentru achizitii si vanzari de proprietati, investitii si management imobiliar. Pe piata din Romania, JLL a intrat in anul 1995, s-a retras in 2005 si a revenit in 2007.