Omul de afaceri Dinu Patriciu a preluat prin intermediul Black Sea Global Properties (BSGP) o participatie de 29,9% in cadrul Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline, si a facut o oferta de preluare a participatiei majoritare la fondul Rutley European Property.
Practic, miliardarul roman isi asuma participatii in doua fonduri cu portofolii imobiliare de 1,2 miliarde euro, dar cu datorii ce se apropie de 1 miliard de euro.

Expunerea mare a celor doua fonduri pe piata imobiliara din Germania si declinul evaluarilor din real-esate-ul european au ridicat valoarea creditelor luate de Rutley si Deutsche Land.

Tinta de achizitie Rutley European Property, cu plasamente mai ales in spatii comerciale din Germania, a raportat o pierdere de 77,5 milioane lire sterline pentru anul 2008, cauzata in mare parte de deprecierea valorii activelor detinute, in ciuda faptului ca venitul obtinut din inchirieri a crescut in perioada analizata. Calculata in euro, valoarea portofoliului Rutley s-a erodat cu 12% in 2008. Rutley detinea la sfarsitul anului trecut active in valoare de 569,3 milioane lire sterline (597,9 milioane euro).

Astfel, aproximativ 64% din portofoliul de active imobiliare al Rutley era concentrat pe piata din Germania, urmand apoi Suedia (14%), Polonia (12%), Olanda (5%), Belgia (3%) si Franta (2%).

La sfarsitul anului 2008, Rutley avea datorii de 476 milioane euro, majoritatea acestora (aproximativ 60%) fiind scadente pana in 2012. Rutley controla la sfarsitul anului trecut active in valoare de 569,3 milioane lire sterline, conform raportului financiar.

Fondul este administrat de Rutley Capital Partners, cu sediul la Londra, divizia de management pe real estate a grupului Knight Frank, fondat in 1896.

Black Sea Global Properties Limited, o subsidiara a Rompetrol Holding SA, firma controlata de Dinu Patriciu, ofera pentru preluarea Rutley doar 12,5 milioane lire sterline (14,7 milioane euro), pret la care valoare totala a firmei este evaluata la circa 446,58 milioane lire sterline, daca se tine cont de datoriile nete la finalul anului trecut.

"Oferta urmareste intreg capitalul Rutley, emis sau care urmeaza sa fie emis, care nu este controlat sau contractat deja pentru achizitie de BSGP", se arata intr-un comunicat de presa al BSGP.

De asemenea, Patriciu l-a numit pe directorul general executiv al Rompetrol Holding, Obie Moore, ca reprezentant al BSGP in CA al Deutsche Land.

Consultantul financiar al BSGP este banca de investitii Lazard, condusa de legendarul Bruce Wasserstein.

"Am lansat aceasta oferta intr-o perioada de incertitudine continua pe pietele imobiliare din Europa. Oferta are rolul de a furniza o cale de iesire pentru actionari care doresc transformarea participatiei in numerar, dar are si scopul de a-i sprijini pe cei care vor sa-si mentina investitia. In cazul in care obtinem controlul la Rutley in urma acestei oferte, intentionam sa stabilizam situatia financiara a companiei si sa luam alte decizii pentru a-i imbunatati performantele", a declarat Dinu Patriciu.

BSGP considera ca masurile de restructurare si recapitalizare, pe care intentioneaza sa le aplice in cadrul firmei Rutley, sunt necesare pentru stabilizarea pozitiei financiare a acesteia si pentru imbunatatirea portofoliului.

BSGP a contactat initial firma Rutley in martie 2009, cu o propunere de recapitalizare, inainte de anuntul facut de Rutley, din 30 martie 2009, conform caruia ar fi primit o oferta de preluare.

La 17 aprilie 2009, BSGP a anuntat ca a achizitionat 150.000 actiuni Rutley si ca analizeaza posibilitatea depunerii unei oferte de preluare, reiese din comunicat.

Dupa preluarea controlului Rutley, BSGP are drept scop dezvoltarea companiei prin achizitii strategice menite sa puna bazele unei companii imobiliare pan-europene.

In cazul obtinerii acordului de la actionari, BSGP ar putea incerca majorarea portofoliului Rutley prin achizitia de catre companie a activelor imobiliare detinute de BSGP si RPH.

Investitia in Deutsche Land

In ceea ce priveste a doua investitie, Deutsche Land plc, intr-o prima faza, fondul detinut de Dinu Patriciu plateste in total 11,4 milioane lire sterline (13,4 milioane euro) pentru actiunile emise in cadrul unei majorari de capital, in urma careia va detine 29,9% din companie, cu plansamente preponderent pe pietele imobiliare din Germania si Olanda.

Astfel, Black Sea Global Properties plateste 12 pence/actiune in cadrul majorarii, in urma careia preia 94,93 milioane de actiuni ale Deutsche Land.

Intr-o a doua faza, fondul lui Dinu Patriciu va subscrie integral la o alta majorare de actiuni, de 167,49 milioane de titluri, la acelasi pret, de 12 pence/actiune, in urma careia ajunge la o detinere de 54,1% din capitalul Deutsche Land. Pretul pe care va trebui sa il plateasca Black Sea Global Properties in a doua majorare este de 23,6 milioane euro (20,1 milioane lire sterline).

Operatiunea trebuie aprobata de autoritatile de supraveghere britanice si, daca primeste acordul, va obliga Black Sea Global Properties la o oferta generala de preluare a restului actiunilor. Directorii Deutsche Land au intentia sa recomande actionarilor sa accepte preluarea actiunilor de catre fondul controlat de Dinu Patriciu.

Fara a lua in calcul o eventuala oferta pentru preluarea restului actiunilor Deutsche Land dupa cele doua majorari de capital, investitia totala a Black Sea Global Properties in preluarea celor doua fonduri se situeaza la circa 51,7 milioane euro (14,7 milioane euro in Rutley si 37 milioane euro pentru a ajunge la o detinere de 54,1% din capitalul Deutsche Land).

Valoarea in euro a fost calculata la cursul de referinta publicat vineri de Banca Centrala Europeana (BCE), de 0,8507 lire sterline/euro.

Deutsche Land a inregistrat pierderi nete de 69 milioane euro in 2008, conform standardelor IFRS, conform datelor de pe site-ul companiei. Portofoliul de proprietati era evaluat la finalul anului trecut la 560,1 milioane euro si era format din 54 de proprietati comerciale si 15 active din sectorul rezidential.

Deutsche Land avea datorii de 482,8 milioane euro la finalul lui 2008.

Compania s-a declarat ingrijorata de reducerea posibilitatilor de a obtine imprumuturi atat pe termen scurt cat si lung si daca pretul proprietatilor va continua sa scada in 2009, anumite imprumuturi ar putea fi puse sub presiune.

Insumate, datoriile celor doua companii preluate de Black Sea Global Properties se ridicau la circa 959 milioane euro la finalul anului trecut.
Portofoliile imobiliare detinute de cele doua companii preluate de fondul lui Dinu Patriciu valorau 1,16 miliarde euro la finalul anului trecut.

Real-estate a la Dinu Patriciu: Investitii imobiliare de peste 600 milioane euro

Compania Black Sea Global Properties a facut in decembrie 2008 o oferta de 37,8 milioane de euro pentru preluarea fondului de investitii Fabian Romania, la care mai detine deja peste un sfert din actiuni.

Fabian Romania Property Fund Limited a fost infiintat in iunie 2005 pentru realizarea de investitii in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. Fondul vizeaza investitii atat in proiecte deja existente, cat si finantarea dezvoltarii de noi constructii.

Fabian, care este listat la bursa londoneza AIM, detine participatii la mai mult de 10 proiecte imobiliare in Romania. Valoarea neta a proprietatilor se ridica la circa 85 milioane de euro.

In martie 2008, Patriciu a anuntat ca a cumparat un teren de 150.000 metri patrati, in spatele Casei Presei Libere, pe care urmeaza sa construiasca noul sediu al Rompetrol, 1.000 de apartamente si unde vor exista spatii de inchiriere si pentru alte companii. Aceasta investitie se ridica la 200 milioane euro. Constructia, ce ar fi trebuit sa fie gata in doi ani, este realizata impreuna cu un fond imobiliar, potrivit NewsIn.

Dinu Patriciu a mai spus atunci ca terenul a fost cumparat in anul 1991, dar ca valoarea lui a crescut de atunci.

Doua luni mai tarziu, in mai 2008, grupul Rompetrol informa ca a creat un parteneriat pentru realizarea Smart City, ansamblu urbanistic a carei investitie este estimata la 300 milioane euro. Grupul de investitori este format din Immorent (societate membra a Erste Group), Grupul Rompetrol si familia Patriciu. Finantarea proiectului este asigurata de Erste Bank.

Smart City se doreste a fi unul dintre cele mai moderne proiecte arhitecturale din Europa si este situat la mica distanta de centrul Bucurestiului, in zona de nord, in apropierea lacului Baneasa. Suprafata intregului proiect este de 150.000 mp construiti si cuprinde cladiri de birouri de clasa A (50.000 mp), spatii comerciale si locuinte cu un standard ridicat (100.000 mp).

Dinu Patriciu devine unul dintre cei mari proprietari de birouri din Capitala, odata cu finalizarea imobilului Cubic Center din zona Pipera, avand o suprafata de 27.400 de metri patrati. Fabian a semnat in urma cu doi ani un contract de tip forward-purchase, care prevedea preluarea integrala a imobilului la finalizare, intr-o tranzactie care s-ar putea ridica la 60 de milioane de euro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri