Chiriile la apartamentele vechi din Capitala s-au redus cu pana la 30% in primele cinci luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor furnizate de agentiile imobiliare.
"Fata de primele cinci luni ale anului trecut, piata chiriilor pentru apartamentele vechi din Capitala a cunoscut o scadere insemnata ajungand in unele cazuri pana la valoarea de 30%", au declarat reprezentantii agentiei imobiliare EuroMetropola, citati de NewsIn.

Datele sunt confirmate si de Gheorghe Avram, consultant imobiliar pentru agentia Prezident, care precizeaza ca situatia economica dificila nu a taiat doar din chirii, ci a si lungit perioada de contractare a unei locuinte. "In aceeasi perioada a anului trecut, o locuinta se inchiria si in doua zile, datorita cererii foarte mari. Acum, insa, intre lansarea pe piata a unei locuinte si semnarea contractului de inchiriere poate sa treaca si mai bine de trei saptamani", a adaugat Avram.

Potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare RE/MAX 5 Star, scaderea accentuata a chiriilor in primele cinci luni ale anului a fost cauzata de scaderea preturilor la vanzare pe fiecare segment imobiliar in parte, scaderea puterii de cumparare, plecarea multor cetateni straini care aveau contracte de business in Romania si saracirea populatia din cauza crizei financiare.

"Cele mai afectate tipuri de locuinte in ceea ce priveste scaderea chiriei, au fost apartamentele cu suprafete mari, din cauza preturilor practicate. Garsonierele si apartamentele cu doua camere au inregistrat cele mai mici scaderi de pret de la un an la celalalt", au declarat consultantii agentiei imobiliare EuroMetropola.

Astfel, daca anul trecut o garsoniera se inchiria cu 300-500 de euro lunar, acum preturile vaiaza intre 200 si 400 de euro, in timp ce un apartament cu doua camere care era inchiriat in 2008 pornind de la 300 de euro lunar si ajungand pana la 600 de euro, poate fi inchiriat aum cu circa 100-200 de euro mai putin in functie de zona si de conditiile oferite, potrivit reprezentantilor portalului de imobiliare topestate.

Proprietarii de apartamente care au lasat cel mai mult la chirie in urma renegocierii contractelor cu chiriasii sunt cei din zone precum Pantelimon, 1 Decembrie, Brancoveanu, Piata Sudului, Rahova, Drumul Taberei, Gara de Nord si Militari, unde chiriile au scazut in primele cinci luni ale anului cu 20-30%, comparativ cu perioada ianuarie-mai 2008, potrivit datelor furnizate de EuroMetropola si West Invest si portalului de imobiliare topestate.ro.

"Totusi, in sectoarele 5 si 6, in mai valoarea chiriilor s-a mentinut in mai aproximativ la acelasi nivel fata de luna aprilie. Exceptand zona Cotroceni, chiriile lunare medii pentru apartamentele situate in blocurile vechi sunt de 200 euro pentru garsoniere, 350 euro pentru apartametele cu doua camere, 430 euro pentru apartamentele cu trei camere si 550 - 600 euro pentru apartamentele cu patru camere", au precizat reprezentantii EuroMetropola.

Cele mai mici scaderi ale chiriilor s-au inregistrat atat la nivelul lunii mai, cat si la nivelul primelor cinci luni ale anului, in zone precum Dorobanti, Victoriei, Kiseleff, Floreasca, Primaverii, Dorobanti, Piata Universitatii, Piata Romana si Piata Unirii.

"In zone precum Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Unirii, in mai chiriile au scazut comparativ cu luna aprilie cu circa 2%", a declarat Andreea Ioan, reprezentant West Invest.

Si consultatii Euro Metropola considera ca cele mai mici scaderi ale chiriilor s-au inregistrat in sectorul 1, unde se pot identifica o serie de proprietati speciale, ultracentrale, situate in zone precum Dorobanti, Victoriei, Kiseleff, Floreasca sau Primaverii, care se inchiriaza intr-un alt regim, valoarea chiriilor depasind 500 de euro pe luna. Astfel, in mai comparativ cu aprilie, proprietarii de locuinte vechi din sectorul 1 au lasat cel mult 20-30 de euro la chirie in urma renegocierii contractelor cu chiriasii.

Potrivit datelor prezentate de West Invest si Ability Real Estate, per total, in mai chiriile au scazut la nivelul tuturor sectoarelor capitalei de la 5% la 10%. In sectoarele doi, trei si patru chiriile au inregistrat o usoara scadere fata de luna aprilie a aceluiasi an, chiriile solicitate fiind cu cel mult 10% mai mici. "Chiriile medii lunare practicate in acest moment pentru apartamenetele vechi din aceste sectoare sunt de 230 euro pentru o garsoniera, 350 euro pentru un apartament cu doua camere, 450 euro pentru trei camere si 600 euro pentru patru camere, potrivit datelor Euro Metropola.

Potrivit datelor furnizate de RE/MAX 5 Star, de la inceputul anului si pana in prezent au fost scoase la inchiriere pe piata din Bucuresti un numar de 15.000 de garsoniere, apartamente si case, fata de aceeasi perioada din 2008, cand au fost in total 9.300 de oferte de inchirieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri