Chiriile spatiilor comerciale din Bucuresti, in scadere cu 30%

Chiriile pentru spatiile comerciale din Bucuresti au scazut cu 30% in prima jumatate a anului, aceeasi tendinta fiind intalnita in toate orasele din lume, in special in pietele emergente sau in curs de dezvoltare, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE).
„Bucurestiul se inscrie in aceeasi tendinta de scadere la nivel mondial a pietei de retail, chiriile pentru spatiile comerciale din Capitala scazand 30 % in primul semestru din 2009 fata de acceasi perioada a anului trecut”, a declarat Luiza Moraru (foto), Head of Retail in cadrul companiei CBRE| Eurisko.

In topul celor mai scumpe zone din Bucuresti se situeaza centrul Capitalei, respectiv Bulevardul Magheru, urmat de Calea Victoriei, in aceste zone chiriile variind anul trecut intre 120-150 euro/ mp, potrivit unui studiu al DTZ Echinox. (Citeste si Topul celor mai scumpe 5 zone din Bucuresti pentru chiriile din retailul stradal)

Rata cresterii chiriei la nivel european a scazut constant fata de maximul de crestere trimestriala, de 5%, atins la mijlocul anului 2007. Chiriile prime au scazut cu 10% sau mai mult, de la un trimestru la altul pe mai multe piete, inclusiv Dubai, Barcelona, Atena si Dublin.

Buenos Aires a inregistrat cel mai puternic declin in ceea ce priveste chiriile retail, cu o scadere de 37%, urmat de Varsovia cu un declin de 33% si Washington DC cu un declin de 26%.

New York ramane cea mai scumpa destinatie de retail, cu valori ale chiriilor totalizand 1.800 de dolari pe mp pe an, desi chiriile au scazut si aici cu 10%.Chiriile retail din New York sunt aproape duble fata de cele din Hong Kong, care ocupa locul al doilea la nivel global cu chirii de pana la 975 de dolari pe mp pe an.

Moscova ocupa acum locul detinut de Tokyo pana in toamna anului trecut, trecand pe locul al treilea de pe locul al patrulea. Ea este urmata de Paris si Tokyo.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2008. Compania are peste 30.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri (excluzand agentiile afiliate).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri