Efectul Prima Casa: Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu mai negociaza preturile

Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu au mai fost dispusi sa negocieze atat de mult pretul de tranzactie, iar cei nou intrati pe piata au afisat preturi putin mai ridicate decat pana acum, ca efect al lansarii programului Prima Casa, se arata intr-un comunicat al Colliers.
Preturile apartamentelor vechi din Bucuresti au scazut cu circa 4% in luna iunie, valoarea BREI-Vechi fiind de 1.126 euro/mp, cu 5 euro/mp mai mica decar cea a lunii mai, cand BREI-Vechi inregistra 1.131 euro/mp (n.r.: mp se refera la suprafata construita a apartamentului plus suprafata teraselor. Valorile exprimate includ TVA).

Preturile apartamentelor vechi au scazut usor in sectoarele 2, 5 si 6, mai putin in sectoarele 1 si 4, in timp ce in sectorul 3 au stagnat.

„Dupa scaderi successive si lipsa de cumparatori activi din piata, multi proprietari si-au retras apartamentele de la vanzare sau au refuzat sa mai coboare pretul, observand de-a lungul lunilor de asteptare ca pretul scazut de la luna la luna nu va garanta o tranzactie”, se arata in analiza companiei de consultanta Colliers.

Preturile apartamentelor vechi au scazut, in medie, cu 36% fata de luna iunie a anului trecut, cea mai mare scadere fiind pe segmentul celor cu doua camere, arata un raport al portalului imobiliar AnunturiParticulari.ro.

Colliers va publica BREI-Nou (indicele apartamentelor noi) luna viitoare, pentru a face o serie de ajustari, inclusiv pentru a mari numarul actual de 12 proiecte rezidentiale supuse monitorizarii.

„Dezvoltatorii care au apucat sa vanda o mare parte din proiect sau ale caror metode de plata obligau clientii sa-si achite o mare parte din valoarea apartamentului pana la livrare, nefiind obligati sa contracteze imprumuturi mari de la banci, au fost mai putin presati sa vanda. Cei erau in primele faze de vanzare sau asteptau plati de 80-70% din valoarea apartamentului, la livrare, au simtit insa o presiune mai mare”, se arata in comunicatul Colliers.

Colliers International este un parteneriat global intre companii care furnizeza consultanta imobiliara, avand aproximativ 293 de birouri in 61 de tari. In Europa Centrala si de Est, Colliers I furnizeaza servicii in Romania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Serbia si Muntenegru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri