10 Iulie 2009

Cate apartamente au mai vandut dezvoltatorii in 2009



Perioada in care dezvoltatorii vindeau jumatate dintr-un proiect rezidential in numai o luna de la lansare a apus, iar astazi, cei mai multi repeta cuvantul confidentialitate cand vine vorba de numarul unitatilor vandute in 2009. In cele mai fericite cazuri, numarul vanzarilor se apropie de 200, in decursul a sase luni.

O medie de 150 apartamente vandute, cel mai optimist bilant

Domus Stil, Adama Holding si Impact au fost dezvoltatorii cu cele mai multe vanzari de apartamente in primele sase luni ale anului, conform unui sondaj realizat de Wall-Street.

“Am vandut aproximativ 180 de apartamente de la inceputul anului, iar preturile au variat intre 47.000 euro, in cazul garsonierelor si 79.000 euro, pentru trei camere. Cel mai bine s-au vandut apartamentele cu doua camere”, a declarat, pentru Wall-Street, Ionut Negoita (foto), proprietarul Domus Stil, companie ce dezvolta ansamblul Confort City.

Proiectul dezvoltat de fratii Negoita este situat in sudul Bucurestiului, in zona Vitan Barzesti si totalizeaza 1.680 de apartamente.

Dezvoltatorul Adama, care detine in Bucuresti proiectele Evocasa Swiss Cottage, EvoCasa Armonia, EvoCasa Optima si Edenia, a incheiat 25-30 de contracte de vanzare pe luna, preturile variind intre 950 si 1.150 euro/mp plus TVA.

“In primul trimestru, piata a fost inghetata. Din al doilea trimestru, lucrurile s-au imbunatatit considerabil, iar in urmatoarea perioada credem ca vanzarile vor creste, datorita programului Prima Casa, dar si pentru ca se apropie data de livrare in cazul catorva proiecte”, ne-a explicat David Flusberg, Co-Fondator si Presedinte al Adama Holding.

Urmatorul dezvoltatorul dupa numarul de unitati vandute in 2009 este Impact, controlat de omul de afaceri Dan I. Popp. Impact a vandut 85 de apartamente din Greenfield pana in luna iunie, pretul mediu fiind de 450.000 lei (aproximativ 105.000 euro).

Greenfield este amplasat intre padurile Baneasa si Tunari, avand 676 de unitati, dispuse in cinci ansambluri rezidentiale independente (Rubin, Topaz, Onix, Blue, Quartz).


Preturile nu scad sub 1.000 euro/mp

Un alt dezvoltator care a mai reusit sa vanda peste 50 de apartamente in primele sase luni este Opus Land Development - 55 de locuinte in proiectului Cosmopolis. “Pretul de vanzare a fost intre 1.000 si 1.200 euro/mp, iar clientii au preferat apartamente cu doua si trei camere camere”, ne-a spus Claudia Roman, Marketing Manager al Opus Land Development.

Cosmopolis este dezvoltat pe un teren de 100 de hectare din Stefanestii de Jos, judetul Ilfov. Primele doua faze ale proiectului, cu livrare in acest an, includ circa 1.800 de unitati.

La nivelul intregii piete, numarul apartamentelor vandute in primele sase luni a variat intre 10 si 30 de unitati. Astfel, ALF Company, dezvoltatorul ansamblului Citylights Pipera, a afisat un numar de 14 apartamente pre-contractate. Preturile pornesc de la 1.000 euro/mp construit plus TVA, iar pentru un apartament cu doua camere, cu garaj subteran, ajung la aproximativ 88.500 de euro.

Caterata si Profit Building Industries, care dezvolta in parteneriat proiectul Odyssea Residential, au vandut aproape 20% din cele 156 de apartamente, respectiv circa 31 de unitati. Ansamblul este situat in nordul Capitalei, in apropiere de padurea Baneasa si va fi livrat in aprilie 2010.

“Pretul locuintelor este de 1.350 euro/mp insa oferim discount-uri de 100 euro/mp, promotii si personalizare a ofertei in functie de cumparator”, au declarat reprezentantii proiectului Odyssea Residential.

Mivan Deveolpment, dezvoltatorul centrului Comerciale Liberty Center si al ansamblului New Town, a vandut sase apartamente in primul trimestru al anului, preturile variind intre 130.000 de euro si 200.000 de euro plus TVA. Proiectul este dezvoltat in parteneriat cu fondul de investitii Fabian, preluat la inceputul lui 2009 de omul de afaceri Dinu Patriciu.

Asmita Group, parte a grupului indian cu acelasi nume, care dezvolta in parteneriat cu fondul European Convergence Development Company (ECDC), ansamblul Asmita Gardens, din zona Splaiul Unirii, a avut in medie doua rezervari pe luna.

“85% din prima faza a Asmita Gardens, care include 324 de unitati, a fost vanduta. Aceste apartamente vor fi livrate la finalul verii. Preturile au ramas neschimbate de anul trecut - aproximativ 1.650 euro/ mp construit”, ne-au declarat reprezentantii Asmita.

Un jucator intrat de curand pe piata locala este dezvoltatorul spaniol Avantia, care a lansat la sfarsitul lunii mai proiectul rezidential Avantia 1 Decembrie. Pana in prezent, au fost vandute 15 apartamente din totalul de 110, pretul de pornire fiind de 59.900 euro plus TVA.




.




Vanzarile, strict confidentiale

In urma cu mai bine de un a, Conarg anunta ca a vandut 50% din proiectul Rasarit de Soare, in numai o luna de la lansare. Acum, datele despre vanzarile efectuate in primele sase luni din 2009 sunt “strict confidentiale si nu se pot face publice”. Rasarit de Soare este situat in apropierea hypermarketului Auchan, din cartierul Titan si include aproape 1.000 de apartamente.

Tot sub semnul confidentialitatii sta si numarul de apartamente vandute de catre Anchor Group, dezvoltatorul Bucharest Mall si Plaza Romania, in ansamblul InCity Residences, amplasat pe Calea Dudesti. InCity Residences este format din patru blocuri cu 17 etaje si include 502 apartamente, ultimele preturi facute publice fiind de peste 1.900 euro/mp.

Si reprezentantii Comnord, dezvoltatorul proiectului Ten Blocks, din cartierul Militari, pastreaza secret numarul de tranzactii incheiate in 2009. Proiectul include 430 de apartamente, cu suprafete cuprinse intre 42 mp si 193 mp.

Printre dezvoltatorii care nu au dorit sa faca public numarul vanzarilor din 2009 se mai numara GTC, cu proiectele Rose Garden si Felicity, Ibiza House, cu ansamblul Ibiza Sol si Seven Hills, cu West Park.


Speranta sta in Prima Casa

Dupa un prim semestru dificil, dezvoltatorii au acum o noua speranta: programul guvernamental Prima Casa. Cei mai multi dintre ei au inceput sa-si adapteze deja ofertele la cerintele programului si mizeaza pe aceasta strategie pentru a-si creste vanzarile in a doua jumatate a anului.

Reprezentantii Adama spun ca pogramul Prima Casa are ponetial de a creste vanzarile pentru proiectele din Bucuresti, dar si pentru cele din tara. Compania mai detine in portofoliu ansamblurile EvoCasa Uptown si EvoCasa Orizont (Ploiesti,), EvoCasa Completa (Bacau), EvoCasa Viva (Brasov) si Copou Bellevue (Iasi).

Impact a lansat doua noi solutii de locuire pentru proiectul Greenfield, adresandu-se potentialilor clienti ai programului Prima Casa. Una din solutii se numeste Prima casa 90 si presupune rezervarea exact a locuintei dorite pe o perioada de pana la 90 de zile, necesara calificarii si parcurgerii etapelor de aprobare pentru dosarul de credit pentru prima casa. Prima casa 48 ofera cumparatorului posibilitatea de a se muta in maxim 48 de ore in locuinta aleasa din cele disponibile, doar achitind o garantie si o suma lunara modica.

Alte proiecte cu apartamente ce indeplinesc criteriile Prima Casa sunt Vivando Unirii, dezvoltat de catre Ocif Group, in parteneriat egal cu grupul financiar francez Rothschild, Pallady Complex Residence si Confort City.




Citeste si