Rata de neocupare a apartamentelor americane a crescut in al doilea trimestru pana la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani si, in cazul in care recesiunea nu se tempereaza, ar putea depasi limite record, a anuntat compania de cercatari in domeniul imobiliar Reis Inc.
La nivel national, rata de neocupare a urcat la 7,5%, cel mai mare nivel din 1987, fiind in crestere cu 1,4% fata de anul trecut, potrivit unui raport al grupului Reis. In 1986, rata de neopcupare atinsese nivelul record de 7,8%.

"Ne apropiem de un nivel istoric", a averizat Victor Calanog, director de cercetare in cadrul companiei sus-mentionate.

Fata de cele trei luni anterioare, rata de neocupare a urcat cu 0,2% in ultimul trimestru, pentru care datele sunt disponibile. In 2006, rata de neocupare a atins minimul ciclic de 5,5%, anunta NewsIn.

Recesiunea din Statele Unite a afectat piata imobiliara, unde cererea se bazeaza in principal pe cresterile de pe piata muncii. Cel mai mare grup de chiriasi, segmentul persoanelor intre 18 si 24 de ani, a fost afectat cel mai sever de cresterea ratei somajului.

In acelasi timp, in sectorul apartamentelor s-au inregistrat cele mai multe cazuri de incapacitate de plata fata de toate celelalte categorii ale pietei imobiliare comerciale.

Chiriile cerute au scazut in al doilea trimestru cu 0,7%, la 1.040 dolari, fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 0,6% fata de cele trei luni anterioare, marcand cea mai puternica scadere de cand compania Reis a inceput sa urmareasca datele.

De exemplu, in New York, cea mai mare piata imobiliara americana, rata de neocupare a scazut cu 0,5%, la 2,9%, in ciuda unei scaderi a chiriei cu 1,7%, la 2.679 dolari, fata de trimestrul trecut.

La nivel national, Reis se asteapta ca peste 100.000 de apartamente din constructii noi sa fie prezente pe piata pana la finalul anului. De la inceputul lui 2009, pe piata au intrat aproximativ 47.000 de apartamente noi.

In ceea ce priveste americanii care detin deja o locuinta proprie, datele oficiale publicate la inceputul lunii iulie aratau ca cererea pentru credite ipotecare a scazut in saptamana incheiata pe 26 iunie pana la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni, descurajand sperantele privind o revenire economica.

Asociatia bancherilor ipotecari a anuntat ca indicele care masoara cererile pentru credite ipotecare a scazut cu 18,9% in saptamana analizata, la cel mai mic nivel din noiembrie, in ciuda costului scazut al creditarii.

Datele statistice arata ca americanii continua sa cheltuiasca putin si sa economiseasca mult, in contextul in care valoarea locuintelor scade si companiile isi reduc forta de munca.

Statele Unite au pierdut de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007, sase milioane locuri de munca, cel mai mare declin inregistrat de la cel de-al doilea Razboi Mondial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Citește și
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Setari Cookie-uri