Biroul european de statistica, Eurostat, deruleaza in prezent un proiect pilot referitor la crearea unui indice "credibil" pentru piata imobiliara europeana, a declarat miercuri directorul general al Eurostat, Walter Radermacher.
"Derulam un proiect pilot pentru realizarea unui indice real si credibil referitor la piata imobiliara. Utilizam abordarea achizitiilor nete. Insa nu e usor sa aduni date credibile atunci cand piata este in colaps. Doar o piata functionala iti poate da un indice real", a spus Radermacher (foto), citat de NewsIn.

El a precizat ca indicele ar putea fi elaborat intr-un interval de 1-2 ani, in prezent fiind colectate metodologii utiizate de diferite tari precum Germania, Spania si Marea Britanie.

Un astfel de indice este in curs de realizare si in Romania. Astfel, INS va publica prima varianta a indicelui pietei imobiliare in 2010, pe baza datelor colectate in 2009, declarau la finalul anului trecut reprezentantii institutiei. Indicele va fi realizat de INS cu date de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) si in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Pe de alta parte, directorul Eurostat a precizat ca biroul european de statistica lucreaza, alaturi de alte institutii precum FMI si Banca Mondiala, la elaborarea unei strategii pentru depasirea crizei, prin compararea indicatorilor de afaceri pe termen scurt din Europa, SUA, Canada sau Australia. Indicatorii cei mai importanti urmariti sunt produsul intern brut (PIB), inflatia si productia industriala.

"Pe langa scanarea economiei, ne concentram in analiza noastra si asupra indicatorilor sociali si de mediu", a mai spus Radermacher.

In prezent, primul si singurul indice imobiliar este BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat in luna mai 2008 de compania de consultanta imobiliara Colliers International. BREI are o frecventa lunara si monitorizeaza atat piata apartamentelor vechi cat si a celor noi din Capitala.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri