10 August 2009

Tranzactiile imobiliare din T2, la cel mai mic nivel din ultimii 5 ani



Volumul tranzactiilor imobiliare incheiate in prima jumatate a anului a fost de 62 milioane de euro, cu 92% mai mic fata perioada similiara din 2008, dar nivelul atins in trimestrul al doilea a fost cel mai scazut din ultimii cinci ani, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Romania.
In primul trimestru, volumul tranzactiilor s-a ridicat la 50 milioane de euro, insa urmatoarele trei luni nu au fost la fel de bune: volumul tranzactiilor incheiate a fost de doar 12 milioane de euro.

“Acesta (n.r.: 12 mil. euro) este cel mai redus nivel trimestrial inregistrat in ultimii cinci ani. Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2008, s-a inregistrat o scadere de 98%, reflectand blocajul existent pe piata”, a declarat Costel Florea (foto), directorul departamentului de investitii al Cushman & Wakefield Romania.

El afirma ca incertitudinile privind stabilitatea economica a Romaniei si scaderea ratingului de tara au condus la scaderea interesului investitorilor internationali pentru piata imobiliara locala.

„Singurul lucru atractiv pentru piata din Romania il poate constitui pretul in scadere al proprietatilor (nr.: randamentele crescute). Tinand cont insa ca exista proprietati care ofera randamente de 8% pe an in tari precum Germania sau Anglia, atentia investitorilor ramane orientata preponderent catre aceste tari”, adauga reprezentantul companiei.

In ceea ce priveste revenirea pietei imobiliare locale, aceasta va fi foarte lenta si ar putea avea nevoie de o perioada de minim cinci ani pentru a ajunge la randamentele inregistrate in 2007. Un avantaj major , crede Florea, poate fi reprezentat de valoarea scazuta a stocului de spatii existent pentru toate segmentele.

„Odata cu revenirea cererii de spatii, este posibil sa asistam la o crestere a activitatii de dezvoltare, insa acest lucru nu se va intampla inainte de a doua jumatate a anului 2010”, subliniaza directorul departamentului de investitii al Cushman & Wakefield.

Chiriile au scazut in prima jumatate a anului pe toate segmentele, cea mai mica scadere fiind pentru segmentul industrial. La polul opus, cele mai mari scaderi au fost inregistrate in sectorul spatiilor comerciale de strada, scaderile fiind de 20 - 30 %.

Cushman & Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in anul 1917, compania detine 230 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield.






Citeste si