Dezvoltatorul portughez de centre comerciale, Sonae Sierra, prezent si pe piata din Romania, a inregistrat in primul semestru al acestui an pierderi nete consolidate de 94,2 milioane de euro, comparativ cu profitul net consolidat de 16,2 milioane de euro din primul semestru al anului 2008.
In primele sase luni ale anului, profitul net al Sonae Sierra a atins 35,2 milioane de euro, comparativ cu cele 33 milioane de euro inregistrate in perioada similara a lui 2008. Variatia in profitul net consolidat este determinata in principal de profitul net indirect, care a fost in mod negativ afectat de cresterea continua a capitalizarii randamentelor pietii in Europa, scrie NewsIn.

Marja neta de operare a companiei a atins in primul semestru al acestui an valoarea de 85,9 milioane euro, cu 2% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele dezvoltatorului portughez au fost afectate de ceea ce s-a intamplat la nivel de rezultate indirecte, astfel, in aceasta zona, actionarii de echitate ai companiei au inregistrat pierderi de 113,9 milioane euro la sfarsitul primului semestru al 2009, in timp ce pentru aceeasi perioada a 2008 au inregistrat o pierdere de 7,7 milioane euro.

Totodata, compania Sonae Sierra a obtinut venituri directe de 150,5 milioane euro, in usoara crestere fata de primul semestru al anului precedent (+1%).

Veniturile operationale ale dezvoltatorului au fost cu 7% mai mari decat in prima jumatate a lui 2008, in principal datorita cresterii de portofoliu, prin centrele comerciale Freccia Rossa, Plaza Mayor Shopping, Gli Orsi, Pantheon Plaza in Europa si inaugurarea Manauara in Brazilia, in 2009.

De asemenea, la sfarsitul primelor sase luni din 2009, compania a continuat sa construiasca doua noi centre comerciale, avand in acest moment in dezvoltare 14 proiecte noi in Portugalia, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia.

"Valoarea de piata a proprietatilor de investitie continua sa fie afectata de climatul negativ de pe piata proprietatilor a celor mai multe tari devoltate unde Sonae Sierra operaza. Acest context a dus la o schimbare in sens crescator a randamentelor de capitalizare aplicate in evaluarea activelor din aceste tari, aceasta marire implicand o reducere a valorii respectivelor proprietati", se arata in comunicat.

Sonae Sierra dezvolta in Portugalia Leiria Shopping (Leiria), o investitie de 75 milioane de euro, si expansiunea Guimarae Shopping (Guimaraes) a carei inaugurare este stabilita pentru ultimul trimestru al 2009. Compania mai finalizeaza, in Germania, Loop 5 (Weiterstadt), care se va deschide in luna octombrie a acestui an, locatie pentru care a fost alocata suma de 265 milioane euro.

Sonae Sierra a intrat pe piata din Romania in prima parte a anului 2007, cand a platit 42 de milioane de euro pentru centrul comercial River Plaza din Ramnicu Valcea. Compania portugheza este prezenta si pe pietele din Spania, Germania, Italia, Brazilia, suprafata inchiriabila a mall-urilor din portofoliu ridicandu-se la 1,9 milioane de metrii patrati.

Dezvoltatorul are in prezent 11 noi proiecte in diferite stadii de finalizare in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia, proiecte care insumeaza peste un milion de metri patrati de suprafata totala inchiriabila.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri