Preturile de vanzare pentru unitatile rezidentiale noi au scazut cu 15-40% in primul semestru din 2009, fata de perioada similara a anului trecut, in prezent, preturile de vanzare exprimate in moneda europeana fiind la nivelul anului 2005, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE | Eurisko.

Aceste preturi exprimate in moneda nationala nu au inregistrat insa aceeasi scadere din cauza deprecierii leului fata de euro de aproximativ 17% din septembrie 2008 pana in iunie 2009.

“Pentru urmatoarea perioada, estimam ca preturile de vanzare pentru unitatile rezidentiale noi vor continua sa scada, pe fondul unei cereri cu disponibilitati din ce in ce mai reduse”, se mai arata in raportul CBRE | Eurisko.

Scaderi importante au fost inregistrate si in piata inchirierilor rezidentiale, in perioada ianuarie –iunie 2009, chiriile coborand cu 10–20% pe segmentul ofertelor precum penthouse-uri sau vile clasice, si cu 20-30% pe cel al apartamentele cu unu-trei dormitoare.

“Aproximativ 75-80% dintre proprietatile existente pe piata inchirierilor de lux in primul semestru s-au inchiriat la valori de pana in 3.000 euro/luna, spre deosebire de perioada similara a anului trecut, cand 75% dintre ofertele existente s-au inchiriat la valori cuprinse intre 2.000 –5.000 euro/luna”, se arata in acelasi raport.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Concurenta din Capitala impinge dezvoltatorii de retail spre provincie