“Procentul este satisfacator si cred ca va creste in viitor pe fondul adaptarii dezvoltatorilor la noile conditii de piata si de finantare. Din punctul de vedere al pietei vechi vs nou, nu trebuie uitat ca peste 98% din totalul imobilor reprezinta imobile vechi”, a declarat, pentru Wall-Street, Marius Andronache (foto), directorul diviziei Coldwell Banker Mortgage.

Andronache afirma ca lucrurile s-ar putea schimba fundamental daca si cand vor aparea produsele combinate Prima Casa plus solutie pentru credit suplimentar.

Piata creditelor ipotecare ar putea ajunge la 6 miliarde de euro in 2009, in scadere fata de estimarea initiala a Coldwell Banker Mortgage, insa cu 10% mai mult decat valoarea din 2008.

Pe de alta parte, Laurentiu Badea, managing partner al agentiei Epsilon Imobiliare, este de parere procentul de 19,5% din cele 1.213 dosare aprobate este unul foarte mic, insa nu se poate spune ca este sub asteptarile jucatorilor din piata imobiliara.

“Nu cred ca se astepta nimeni ca un credit de doar 60.000 sa revitalizeze piata apartamentelor noi. Din contra, sunt de parere ca multi dintre cumparatorii interesati de apartamentele noi si-au indreptat atentia catre cele vechi fiind singurele care se incadreaza in acest buget”, ne-a explicat Laurentiu Badea.

Seful Epsilon Imobiliare afirma ca pretul este principalul motiv pentru care doar atat de putine dosare au fost pentru locuintele noi, insa acesta nu este singurul motiv.

“Toti potentialii cumparatori s-ar indrepta catre apartamentele noi, insa acestea sunt in momentul de fata inaccesibile majoritatii clientilor. Pentru ca procentul de dosare depuse pentru apartamentele noi sa creasca in urmatoarele luni, ar trebui ca dezvoltatorii sa faca niste discount-uri uriase, lucru putin probabil”, a incheiat Badea.

Nici dezvoltatorii nu sunt multumiti de programul Prima Casa, iar cei care au vandut au fost jucatorii cu apartamentele finalizate si toate actele pregatite, respectiv cadastrul si intabularea facute, declara recent Laurentiu Munteanu, director de vanzari al agentiei Activ Imob.

Din cele peste 1.200 de dosare aprobate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru achizitionarea de locuinte prin programul Prima Casa, 147 au fost pentru garsoniere, 629 pentru apartamentele cu doua camere, 319 pentru trei camere, iar restul pentru apartamente cu patru camere si case.