La Aversa bat portareii la usa. Unul dintre creditori a introdus la Tribunalul Municipiului Bucuresti o cerere de declarare a falimentului, pentru neplata a doua facturi in suma de 2,5 miliarde de lei, actiune care i-a scos ieri pe muncitorii companiei in strada.

NEGOCIERI.

Situatia juridica a societatii e neclara. Privatizata inainte de instalarea actualului regim politic, societatea ar fi trebuit sa intre, conform contractului semnat, in administrarea firmei italiene Termomecanica Pompe, insa neintelegerile intre noua conducere a AVAS si cumparator (in privinta numarului de disponibilizari si a platilor compensatorii aferente) au facut ca fabrica sa fie inca administrata de stat. La aceasta ora se poarta negocieri intre cele doua parti. Avocatul Doru Bostina, reprezentant legal al companiei italiene, partener traditional al celor de la Aversa inainte de desfasurarea procedurilor de privatizare, ne-a declarat ca "inca nu s-au rezolvat toate formalitatile legate de intrarea in vigoare a contractului". Acesta a confirmat, pentru Jurnalul National, discutiile dintre AVAS si Termomecanica, dar nu a putut avansa un eventual termen de solutionare a litigiului.

CLIENTI.

Spre deosebire de majoritatea fostelor intreprinderi de stat, Aversa inca mai are piata de desfacere in exterior. Tari ca Emiratele Arabe Unite, Egipt, Iordania sau Siria, precum si concerne occidentale renumite se numara printre clientii producatorului bucurestean. Desi este cel mai mare producator de pompe din sud-estul Europei, Aversa nu se bucura nici de o situatie financiara decenta si nici macar de recunoastere autohtona. Dovada in acest sens, in timpul primelor inundatii din Banat, guvernantii s-au grabit sa aduca pompe din Ungaria, in ciuda faptului ca aveau producatorul la cativa kilometri distanta de Palatul Victoria. In schimb, ceea ce atrage derularea a foarte multe jocuri de interese in jurul companiei este excelent pozitionatul teren de 10 hectare pe care-l are in patrimoniu, fapt care ar putea explica atat taraganarea intrarii investitorului in societate, cat si recenta actiune de declarare a falimentului.