BNR a primit datele pentru indicele imobiliar doar pentru perioada ianuarie-mai

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a primit datele colectate de Institutul National de Statistica pentru realizarea indicelui pietei imobiliare doar pana in luna mai, a declarat Ion Dragulin, directorul directiei de stabilitate financiara din cadrul bancii centrale.
BNR si INS vor lansa anul viitor indicele pietei imobiliare, la nivel national, datele fiind colectate de INS de la notari. Pana in prezent insa, INS a transmit catre BNR doar rapoartele lunare pentru perioada ianuarie-mai 2009.

„Datele sunt culese de la notari de catre INS, apoi ajung la BNR, sunt verificate si indexate. Pana in prezent, am primit datele pana in mai, asa ca nu am ajuns la etapa de evaluare a informatiilor primite, ci doar de colectare si verificare a acestora”, a explicat, pentru Wall-Street, Ion Dragulin (foto), in cadrul unui eveniment organizat de ANEVAR.

Indicele pietei imobiliare ar urma sa aiba o frecventa trimestriala, analizand evolutia preturilor din toate orasele tarii. Acesta va fi realizat de INS cu date de la Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) si in colaborare cu BNR.

„Jucatori din zona fiscala au anuntat initial ca dispun si ei de date despre tranzactiile imobiliare incheiate si ni le vor transmite pentru realizarea indicelui, insa nu s-a concretizat nimic. Oricum, ar fi fost dificil sa incheiem prea multe acorduri, datele de la notari sunt suficiente in prima faza”, a mai spus Dragulin.

In prezent, primul si singurul indice imobiliar este BREI (Bucharest Real Estate Index), lansat in luna mai 2008 de compania de consultanta imobiliara Colliers International. BREI are o frecventa lunara si monitorizeaza piata apartamentelor vechi si noi din Capitala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »Setari Cookie-uri