Lansarea programului Prima Casa i-a facut pe romanii care vor sa-si achizitioneze un apartament de doua camere in Capitala sa nu aloce mai mult de 60.000 de euro, potrivit reprezentantilor imobiliare.ro.
“Romanii care vor un apartament de doua camere in Bucuresti cauta sa se incadreze intr-un buget de 60.000 de euro, similar cu valoarea creditului pe care il pot obtine prin intermediul programului Prima Casa. Anul trecut, puteau plati cu usurinta 80.000-100.000 de euro pentru acelasi apartament”, spune Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro, unul din cei mai importanti jucatori de profil de pe piata locala.

Potrivit anunturilor publicate pe portal, apartamente de doua comere cu preturi mai mici de 60.000 de euro se gasesc in Bucuresti in cartierul Militari, zona 1 Decembrie, cartierul Drumul Taberei sau in zona Prelungirea Ghencea.

“Oamenii au incercat sa-si stabileasca bugetul de achizitie al unei locuinte in raport cu plafonul impus de Prima Casa. Iar agentiile imobliare au cautat sa se adapteze programului, in sensul ca apartamentele cu preturi mai mari de 60.000 de euro s-au ieftinit pentru a se apropia de aceasta valoare, in vreme ce locuintele cu un pret sub 60.000 de euro s-au scumpit”, este de parere Adrian Erimescu (foto), unul din actionarii portalului.

El afirma ca Prima Casa a atins un boom in primele 30 de zile de la debut, lucru evidentiat si prin cresterea numarul de vizitatori ai portalului, dupa care a urmat un recul.

“Cred ca, in continuare, preturile locuintelor nu reflecta realitatea din piata, ceea ce inseamna ca vom mai vedea scaderi, deoarece persoanele interesate sa cumpere unitati locative asteapta ca Prima Casa sa forteze vanzatorii sa-si reduca pretentiile”, afirma Erimescu.

In ceea ce priveste nivelul chiriilor la nivel national, s-a inregistrat o scadere cu 2%, arata datele colectate de imobiliare.ro in perioada 1-20 septembrie.

“Rezultatul analizei este suprinzator. Si noi ne asteapta la cresteri ale chriilor la nivelul tarii, in conditiile in care se apropie inceperea anului universitar. Cred insa ca ar trebui urmarit nivelul chiriilor si dupa inceperea anului universitar pentru a vedea evolutia reala”, subliniaza Crainic.

De obicei, proprietarii de locuinte aleg sa majoreze chiriile la inceputul anului universitar, mizand pe numarul mare de studenti in raport cu locurile de cazare insuficiente din camine.

In perioada urmatoare, imobiliare.ro va investi circa 100.000 de euro in dezvoltarea unui indice imobiliar.

“Indicele pe care il vom lansa nu va fi bazat pe preturile de vanzare, ci pe cele cerute de proprietari. Un indice bazat pe preturile de vanzare ar arata mult mai bine situatia pietei, insa nu poate fi facut decat cu ajutorul datelor de la notari, care pot fi obtinute insa cu un delay foarte mare”, mentioneaza Erimescu.


Actionarii imobiliare.ro au mai investit in acest an 200.000 de euro in relansarea portalui, noua varianta urmand sa fie disponibila la sfarsitul acestei luni.

Portalul a inregistrat venituri de circa 450.000 de euro in 2008 si mizeaza pe un avans la 600.000-650.000 de euro in 2009.

“Chiar daca agentiile imobiliare au avut o scadere importanta a afacerilor din cauza crizei financiare, ne propunem sa crestem prin adaugarea de clienti noi si prin majorarea veniturilor per client”, spune Erimescu.

Imobiliare.ro a lansat in toamna anului trecut un serviciu de garantare a anunturilor publicate prin intermediul portalului. Serviciul inseamna ca o agentie imobiliara garanteaza pentru valabilitatea anuntului postat pe imobiliare.ro, ca pretul si imaginile locuintei sunt reale.

Pentru fiecare anunt garantat, o agentie imobiliara trebuie sa plateasca o taxa lunara de 15 euro.

"In cazul in care o agentie nu respecta prevederile contractuale si publica o oferta garantata care nu corespunde cu realitatea, toate anunturile garantate ale agentiei devin, in prima faza, anunturi obisnuite, adica nu mai beneficiaza de o expunere ridicata in cadrul portalului. Daca abaterile continua se poate ajunge la rezilierea contractului”, declara Erimescu.

Aproximativ 10.000 din cele cele 130.000-140.000 de anunturi actualizate in ultimele trei zile pe imobiliare.ro sunt garante.

Agentiile care nu doresc sa publice anunturi garantate platesc 40 euro pe luna pentru oricate anunturi publicate.

Portalul de anunturi imobiliare are cinci actionari, patru dintre acestia fiind persoane juridice.
Actionarul majoritar al imobiliare.ro este fondul de investitii american New Century Holdings (NCH), care mai controleaza pe piata locala si producatorul de panificatie Vel Pitar, printre altele.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri