Seful Impact propune un sistem de rating, denumit eVIR (Valoare Imobiliara Reala), care ia in calcul trei criterii: localizarea imobilului, dotarile si serviciile din zona si locuinta in sine.

„Caderea pietei imobiliare, reasezarea generala a preturilor pentru bunuri si servicii, lipsa lichiditatilor si scaderea numarului tranzactiilor au dus la dificultatea si alterarea evaluarii corecte a unui imobil. Acest proces este cu atat mai anevoios cu cat se amplifica tendinta de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative si sinergice.Indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real!”, a declarat Dan Ioan Popp (foto).

De exemplu, pretul unui apartament renovat dintr-o vila situata in Bucuresti, in apropiere de Ambasada Americana, ar trebui calculat astfel:

  • localitatea are PIB cuprins intre 7.000 si16.000 euro/cap de locuitor (aport de tip „A”cuprins intre 500-1.000 euro/mp),
  • apartamentul este amplasat ultracentral (zona cu echipare edilitara, cu servicii publice, sevicii comerciale si de elita/cultura, distractie, turism, care determina un coeficient de tip „a” cu aport intre 1.100-2.000 euro/mp),
  • iar pentru faptul ca locuinta se gaseste in vila renovata primeste coeficient „1” (1.500-3.500 euro/mp). Prin urmare, evaluarea finala este cuprinsa intre 3.100-6.500 euro/mp, nivel Aa1.

Impact are in dezvoltare ansamblul rezidential Greenfield, situat in zona de nord a Bucurestiului, intre padurile Baneasa si Tunari. Prima parte a proiectului a fost inceputa in septembrie 2006 si include 676 de unitati, dispuse in cinci ansambluri rezidentiale independente (Rubin, Topaz, Onix, Blue, Quartz).

Citeste si Despre criza, imobiliare si bursa: Interviu cu un manager de cursa lunga.

Infiintata in anul 1991, compania Impact este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile sale tranzactionandu-se la prima categorie a BVB, sub simbolul IMP. IMP are un capital social de 200 milioane lei, iar principalii actionarii sunt Dan Popp cu o detinere de 28,06% si Carmen Sandulescu cu o participatie de 11,54%.