Statul roman are de recuperat aproximativ 2 sau 3 miliarde euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) aplicata tranzactiilor imobiliare dintre persoanele fizice ce au fost derulate in perioada 2006 – 2008, fara a include majorarile pentru intarzierea la plata.

"Toate tranzactiile care vizeaza derularea de afaceri imobiliare in perioada 2006-2008 se ridica la aproximativ 20 miliarde euro, insa din aceasta suma se va percepe TVA doar pentru persoanele fizice care au derulat tranzactii de peste 35.000 de euro cu constructii noi si terenuri intravilane, cu autorizatie de constructie”, a declarat Iulia David Sobolevschi, partener in cadrul Nexia Romania si auditor la KG Audit & Accounting.

Totusi, aceasta suma nu include si penalizarile pentru intarzierile la plata, in valoare de 0,1% din suma datorata pe zi.

“Statul a stabilit cadrul legal pentru plata de TVA in cazul tranzactiilor imobiliare ale persoanelor fizice inca din anul 2002, insa a lasat impresia ca aceste reglementari nu se aplica si aici este vorba de o vina a statului de pasivitate”, a explicat Luminita Ristea, partener in cadrul Nexia Romania si managing partner in cadrul Consulting R Group.

Legea privind recuperarea TVA pentru tranzactiile imobiliare de peste 35.000 euro prin care s-au vandut constructii noi se va aplica, totusi, numai in cazul persoanelor fizice care au derulat tranzactii cu caracter de continuitate, si nu sporadice.

Ca o solutie, persoanele fizice care vor fi obligate sa plateasca acest impozit indirect pot deduce TVA de la stat pentru valoarea imobilelor sau terenurilor pe care le au pe stoc in prezent, dar acest lucru trebuie sa il faca pana cand statul va incepe controlul tranzactiilor din perioada 2006 – 2008, a mai spus Iulia David Sobolevschi.

In perioada 2006 – 2008 s-au derulat, conform unei analize a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, 85.000 de tranzactii imobiliare, iar ele au fost realizate de 8.000 de contribuabili.

In cazul in care in contractele de vanzare-cumparare prin care s-au derulat tranzactiile vizate de stat se gaseste o clauza prin care vanzatorul mentioneaza ca daca se va perce TVA cumparatorul va suporta acest impozit, atunci consumatorii finali vor avea de platit in plus pentru achizitiile facute in perioada 2006-2008.