Dezvoltatorul Atrium Centers, al carui actionar majoritar este fondul de investitii Carpathian, va deschide centrul comercial Atrium Center, al doilea mall din orasul Arad, in luna martie a anului viitor, proiectul fiind 80% inchiriat.
Lucrarile de constructie pentru Atrium Center Arad au inceput in martie 2008, data la care dezvoltatorul anunta ca proiectul este inchiriat in proportie de 50% si va fi deschis in luna septembrie 2009.

Intre timp insa, criza financiara a schimbat planurile multor jucatori din piata imobiliara, inclusiv pe cele ale Atrium Centers. Data deschiderii a fost astfel amanata pentru 23 martie 2010, iar din luna martie 2008 si pana in prezent, procentul de inchiriere a crescut cu 30%, chiria medie crescand si ea cu circa 10% pentru spatiile ramase libere.

“Am semnat contracte de inchiriere chiar si in ultimele sase luni, printre acesti chiriasi numarandu-se C&A, New Yorker, Humanic si Hervis. Chiria medie se mentine sub 20 euro/mp/luna, desi in ultimul an a crescut cu circa 10%”, a declarat Adina Calinescu (foto), country manager al Atrium Centers.

Proiectul din Arad, prima investitie a dezvoltatorului pe piata locala si al doilea centru comercial din oras, dupa Armonia Center, va cuprinde 120 de magazine, zece sali de cinema si un supermarket Billa, suprafata inchiriabila fiind de 30.000 mp. Printre chiriasi se mai numara Deichmann, Kenvelo, Motivi, Orsay, Benetton, B&B, Game World, Sephora, Orsay, Adidas, Altex, Diverta, Reserved, Orange, Nokia si Banca Transilvania, iar agentul de inchiriere este compania DTZ Echinox.

Un singur chirias s-a retras, potrivit reprezentantilor Atrium Centers, si acesta a fost retailerul Mondex, care a intrat in procedura de insolventa. Au mai fost si retaileri care si-au restras suprafetele contractate, de la 100 mp, la 75-80 mp. Aceste modificari sunt considerate firesti de catre oficialii Atrium, care subliniaza faptul ca, daca in trecut, erau anuntate sapte proiecte in Arad, acum concurenta este aproape nula.

“La inceput, am avut sapte concurenti, probabil cel mai serios fiind AFI Europe, dar acum cred ca nu mai putem vorbi de concurenta. AFI Europe nu va obtine curand finantare pentru proiectul de aici, asa cum nici noi nu avem sanse sa obtinem pentru proiectul din Baia Mare”, a explicat Michael Israeli, Managing Partner Atrium Centers.

Planurile initiale ale dezvoltatorului includeau deschiderea a inca trei mall-uri in acest an, urmatoarele pe lista fiind Cluj, Baia Mare si Satu Mare. In prezent, toate au ramas la stadiul de proiecte pe hartie, desi reprezentantii dezvoltatorului spera ca, dupa deschiderea Atrium Center Arad, sa reia discutiile cu bancile pentru finantarea proiectului din Cluj.

“In Cluj, am putea redimensiona spatiile de birouri, operatorul pentru hotel fiind deja ales si acest lucru nu-l mai putem schimba. Pentru moment insa, este prea devreme pentru a discuta de inceperea unui alt proiect. Planuim ca in urmatoarele luni sa ne concentram pe finalizarea mall-ului din Arad si pe consolidarea serviciilor de administrare a proprietatilor”, a adaugat Adina Calinescu.

Astfel, in prima jumatate a anului 2010, Atrium Centers ar putea intra oficial si pe segmentul de administarare a centrelor comerciale, planul fiind valabil atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria.

“Avem deja cateva cereri concrete din partea unor proprietari de centre comerciale. Cred ca acest segment de business va creste in urmatorii ani, tinand cont de contextul economic actual, dar si de faptul ca, pana acum, toata lumea a vrut doar sa construiasca mall-uri, fara sa se intrebe ce va urma dupa deschidere”, a incheiat Adina Calinescu.

In vara anului 2008, fondul de investitii Dawnay Day Carpathian a preluat de la Dawnay Day PanTerra participatia de 75% detinuta la Atrium Centers Management, schimbandu-si numele in Carpathian plc.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri