"Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), la nivel national 4% din unitatile locative sunt declarate ca fiind inchiriate. In realitate 15-20% din locuintele din marile centre urbane sunt inchiriate", a spus Ioan Bejan in cadrul conferintei "Evolutia pietei imobiliare si solutii de finantare".

Acesta a precizat ca aceasta evaziune fiscala este cauzata de numarul mare de locuinte aflate in propritate privata. "Peste 97% din locuinte sunt detinute in proprietate privata, acest lucru afectand mobilitatea fortei de munca cu implicatii asupra economiei", a precizat Bejan, citat de NewsIn.

El a subliniat faptul ca statul, prin parteneriate public-private, trebuie sa se implice in construirea de locuinte sociale si destinate inchirierii. "La nivel euroepan, parteneriatul public privat ofera 35% din fondul locativ existent, furnizand locuinte accesibile pentru populatie. Uniunea Europeana recomanda tarilor adoptarea si extindere acestor metode. De asemenea, si Banca Mondiala recomanda sa nu se neglijeze piata locuintelor destinata inchirierii (...) Atentia si educatia consumatorului roman a fost gresit indreptata catre detinerea de locuinte", a mentionat Ioan Bejan.

De asemenea, acesta a precizat ca suprafata medie utila a unei locuinte in Romania este sub 20 de metri patrati pe cap de locuitor, fiind cea mai mica din randul tarilor membre UE. La nivel european aceasta suprafata medie se ridica la 36 de metri patrati/cap de locuitor.

Referindu-se la programul guvernamental Prima Casa, consultantul Ioan Bejan a declarat ca acesta este un program pur electoral si se adreseaza unei paturi de populatie foarte inguste. "Programul nu are ca tinta stimularea constructiilor si a mentinut la un nivel rezonabil tranzactiile imobiliare si creditele ipotecare acordate de banci", a mai spus consultantul.

Totodata, managerul general al Kiwi Finance, Anca Bidian, a punctat faptul ca Romania nu are solutii locative pentru tineri si pentru populatia cu venituri submedii. "Aceste solutii sunt cerute de la banci, insa acest segment de populatie trebuie sustinut prin programe sociale, si nu de banci", a spus Anca Bidian.