Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) a aplicat in primele sase luni ale anului 738 de sanctiuni contraventionale in cuantumul a 1,262 milioane lei, cu circa 35% mai putin decat valoarea celor aplicate in perioada similara din 2008, de 1,93 milioane lei,potrivit datelor furnizate de institutie.
Potrivit datelor furnizate de catre ISC, amenzile aplicate sunt cuprinse intre 150 si 100.000 lei, in functie de gravitatea abaterilor de la normele legale, scrie NewsIn.

Inspectoratul de Stat in Constructii a desfasurat in primul semestru al acestui an 53.940 activitati de control si inspectie in domeniul calitatea constructiilor si disciplina in urbanism, raportat la un numar de 54.752 obiective de investitii inregistrate in evidentele inspectoratelor teritoriale in constructii. In primele sase luni ale anului precedent, inspectoratul a efectuat 59.205 controale, la un numar de 60.073 obiective de investitii.

De asemenea, institutia a aplicat sanctiuni pentru nereguli privind nerespectarea normelor legale in vigoare privind calitatea si disciplina in constructii, amenzile fiind aplicate atat pe baza Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor in constructii, cat si pe baza legii 10/1995 privind calitatea in constructii.

Astfel, pe baza Legii 50, cele mai multe sanctiuni aplicate au fost pentru executarea fara autorizatie de construire, sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acestora, pentru executarea sau desfiintarea lucrarilor cu nerespectarea prevederilor autorizatiei si a proiectului tehnic.

Printre neregulile constatate de ISC, pe baza Legii 50, se mai numara si neindeplinirea la termenul stabilit a masurilor dispuse de catre institutie la controlul efectuat anterior, neanuntarea catre institutie a datei inceperii constructiei, precum si depasirea termenului legal prevazut.

In ceea ce priveste incalcari ale prevederilor Legii 10/1995, acestea cuprind nerespectarea sau lipsa unui proiect, neconvocarea factorilor care trebuie sa participe la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinate ale executiei si lipsa nemotivata de la verificarea lucrarilor ajunse in faze determinate.

Totodata, au fost aplicate sanctiuni pentru neindeplinirea la termenul de control a masurilor cuprinse in actele de control, nceompletarea si nepastrarea Cartii tehnice a constructiei, conform prevederilor legale, precum si pentru executarea unor modficari asupra constructiei ori demolarea acesteia cu incalcarea prevederilor referitoare la autorizarea si executarea acestora.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri