Cu aproximativ o saptamana inainte de deschiderea centrului comercial AFI Palace Cotroceni, dezvoltatorii celui de-al doilea mall care urma sa fie inaugurat in aceasta toamna au anuntat ca amanarea deschiderii are si o parte buna – au semnat noi contracte de inchiriere si au evitat un fiasco.

Pentru dezvoltatorul Euro Mediterranee Consulting (EMCT) si Sparkassen Immobilien, divizia de investitii imobiliare a grupului Erste Bank, amanarea deschiderii centrului comercial Sun Plaza cu patru luni a insemnat, in primul rand, evitarea unui fiasco, chiar daca reprezentantii celor doua companii refuza sa vorbeasca despre banii pierduti din cauza acestei amanari.

„Deschiderile Grand Arena si Armonia Braila au fost un fiasco atat pentru dezvoltatori, cat si pentru investitori. Noi nu am vrut sa procedam la fel, preferam sa deschidem mai tarziu, dar sa fim pregatiti. In cele din urma, jobul nostru nu este de a inchiria un numar de metri patrati, ci de a realiza o cifra de afaceri”, a declarat Michael Richard (foto), director general al EMCT.

Reprezentantii Sun Plaza au anuntat ieri ca au semnat noi contracte de inchiriere, gradul de ocupare al centrului comercial crescand astfel la 90%. Grupul Inditex a inchiriat o suprafata de circa 2.800 mp pentru patru din brandurile sale: Zara (1.500 mp), Bershka (560 mp), Pull and Bear (320 mp) si Stradivarius (320 mp), iar retailerul german New Yorker a contractat o suprafata de 1.300 mp.

Dezvoltatorii asteapta un trafic de 40.000 de vizitatori pe zi si spera ca in luna februarie 2010, la inaugurarea proiectului, acesta va fi inchiriat in proportie de 100%. Chiria ceruta este alcatuita dintr-o chirie fixa plus un procent din vanzari.

„Procentul din vanzari pe care il percepem pentru chirie variaza intre 1,75% si 9%, in functie de tipul chiriasului. Daca vanzarile unui retailer vor fi slabe, atunci va plati doar o chirie fixa”, a adaugat Richard.

In luna mai, inainte de amanarea oficiala a proiectului, Michael Richard dadea exemplu un spatiu de 60-70 mp, pentru care chiria lunara varia intre 90 si 120 euro/mp. In prezent, oficialul EMCT afirma ca 99,99% dintre chiriasi platesc si chirie procentuala.

Sun Plaza are o suprafata inchiriabila de 80.000 mp si reprezinta o investitie de 200 milioane de euro, in cadrul proiectului fiind integrate si 8.300 mp de spatii de birouri. Deschiderea proiectului a fost planificata initial pentru luna octombrie, dar, in luna august, Sparkassen Immobilien a anuntat in raportul sau semestrial ca amana inaugurarea mall-ului pentru februarie 2010.

Printre chiriasii mall-ului se numara Cora, Baumax, Mobexpert, Flanco, Cinema City, C&A, Marks&Spencer, Zara, Bershka, Pull and Bear, Stradivarius, New Yorker, Sephora, Deichmann, Promod, Orsay, Motivi, Douglas, Imaginarium, Sensiblu, Ecco, Okaidi, Z, Ipekyol, Triumph, Accessorize, Nine West, Bamboo, Oxygen Club, Pizza Hut, KFC si McDonalds.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »



Citeste si
Programul mall-urilor din Bucuresti de Paste