Semiblocaj pe piata rezidentiala de lux din jurul Capitalei. Proprietarii cer preturi intre 55 si 250 de euro/mp pe terenuri care au baltit in apa la inundatiile din aceasta toamna. Cumparatorii insa mai asteapta.
Foarte urgent, vand teren cu deschidere la lac, suna mai multe anunturi publicate in paginile ziarelor. Intamplator sau nu, pamanturile sunt situate in zone precum Pipera, Iancu-Nicolae, Mogosoaia, Buftea, Domnesti, locuri in care apa a atins chiar si un metru in urma ploilor si inundatiilor ce au avut loc in aceasta toamna. Cu toate astea, proprietarii cer preturi astronomice, intre 50 si 250 de euro/mp, in functie de facilitati, zona, pozitie sau suprafata. Ici si colo apare si un pret mai timid, 17, 23, 27 de euro pentru un metru patrat. Cand se iveste vreo ocazie, cumparatorii se inghesuie. Ei stiu ca interesul pentru terenurile din jurul Capitalei va ramane ridicat mult timp de acum incolo, iar achizitionarea unui astfel de pamant este o investitie buna pe termen mediu, explica Ion Radu Zilisteanu, presedintele agentiei imobiliare Land Experts. El spune ca preturile in zonele rezidentiale inundate au coborat cu 10%, insa efectul, de natura psihologica, se manifesta pe termen scurt. Oamenii uita repede, si terenurile din apropierea Bucurestiului sunt foarte solicitate, sustin reprezentantii pietei imobiliare.

Vila din vis fara canalizare

Ploile au scos la iveala o problema ce se discuta de mai multa vreme in cercul oamenilor care lucreaza in rezidential. Este vorba despre lipsa canalizarii sau de calibrarea total ineficienta a conductelor la majoritatea paradisurilor rezidentiale care se ridica in jurul Bucurestiului. A iesit la iveala o problema mai veche, lipsa canalizarii, afirma Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Asa ca acum oamenii se intereseaza mult mai in amanunt despre utilitati si au retineri la achizitionarea unor terenuri fara canalizare, adauga presedintele ARAI. Clientii sunt mult mai selectivi, se uita si la zona, dar se intereseaza in amanunt despre ce exista in jurul proprietatii pe care intentioneaza sa o cumpere. Incearca sa afle daca terenul a fost inundat si de ce il vinde proprietarul, afirma Ureche. In plus, cumparatorii au mai tras o invatatura: sa-si construiasca locuinta pe deal. Automat, pamanturile de pe deal sunt mai bine tranzactionate.
Cred ca piata imobiliara a suferit unele modificari minore in zonele unde au avut loc inundatiile. Aceste locuri sunt etichetate cu probleme in mintea oamenilor si sunt evitate, precizeaza Liviu Ureche. El spune ca, daca pana acum oamenii nu erau prea deranjati de o baltoaca sau de o strada cu noroi, deoarece aveau masini puternice, acum, cand apa le-a intrat in case, lucrurile s-au schimbat.
In jurul Bucurestiului sunt in constructie peste 20 de ansambluri rezidentiale, unele in zone fara canalizare, care au avut probleme la inundatii. Cu toate acestea, antreprenorii sustin ca nu le-au fost afectate vanzarile si ca locurile in care construiesc sunt plasate in zone mai inalte, unde apa nu a ajuns. Insa lipsa canalizarii ramane problema numarul unu.

Proprietarii tin la pret

Nu foarte multi proprietari se grabesc sa vanda insa. Ei stiu ca acum ar pierde bani, insa cu timpul cumparatorii vor uita ca prin acele locuri au fost inundatii. Prefera sa tina la pret si sa astepte mizand pe faptul ca terenul din jurul Capitalei va ramane o buna investitie. Asa ca solicita preturi astronomice si asteapta ca lucrurile sa reintre in normal.

Pe un metru patrat de pamant in Pipera se cere acum intre 80 si 200 de euro, in functie de facilitati, zona, pozitie sau suprafata. De exemplu, 10.000 de mp intravilan in zona Scolii Americane, cu deschidere la padure, se pot cumpara cu 68 de euro/mp. Tot in aceeasi zona, chiar vizavi de Scoala Americana, o suprafata mai mica, de 2.000 de mp, se vinde cu 220 de euro/mp.

Aceeasi situatie se regaseste si in Tunari. Un teren de 5.000 mp costa 55 de euro/mp, iar unul de 1.000 mp costa 110 euro/mp. Si Iancu Nicolae este o zona ce a fost afectata de ploile puternice care au cazut in aceasta toamna. Cu toate acestea, proprietarii cer bani buni pe terenuri imbibate de apa. Acum, pe un teren de 33.000 mp, cu deschidere la padure, se cer 50 de euro/mp, in timp ce 2.000 mp se pot cumpara cu 160 de euro/mp.

La Mogosoaia, terenuri pe care baltea apa sunt scoase acum la vanzare cu preturi intre 55 si 120 de euro/mp. Nu prea isi gasesc repede cumparatori, lucru stiut chiar si de vanzatori. Oamenii au auzit, au vazut la televizor ca aici a ajuns apa si sunt reticenti si precauti atunci cand vor sa cumpere in zona, spune proprietarul unui teren din Mogosoaia.
Pretul terenurilor va creste si in viitorii ani, insa ritmul va fi mai mic, de numai 15-20% pe an. Potrivit unui studiu realizat de compania CB Richard Ellis (CBRE), costul terenurilor se va stabiliza abia in urmatorii ani. Pentru investitiile rezidentiale, terenurile au preturi care variaza ntre 40 de euro/mp n zona de sud si 100 de euro/mp n zona de nord.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri