Aproximativ 25% din suprafata totala propusa spre livrare in a doua jumatate a lui 2009 este preinchiriata, ceea ce reprezinta o rata de ocupare mult mai mica fata de nivelurile inregistrate in 2007-2008, cand spatiile preinchiriate au reprezentat 45-60% din totalul spatiilor finalizate, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate.
Spre comparatie, la inceputul anului trecut, aproape 75% din spatiile de birouri cu livrare in primul semestru erau preinchiate. In prima jumatate a acestui an insa, mai mult de jumatate din birourile finalizate nu au avut chiriasi. In plus, o buna parte din proiectele de birouri anuntate pentru acest an au fost amanate sau anulate.

Scaderea gradului de pre-inchiriere a atras si o scadere a chiriilor, dar consultantii imobiliari estiemeaza ca ritmul va fi mai lent in a doua jumatate a anului. Pe piata spatiilor de birouri, in semestrul al doilea al anului, este asteptata livrarea unei suprafete construita de aproximativ 270.000 mp, dintre care au fost pre-inchiriati doar 67.500 mp.

“Scaderea cererii si proiectele noi propuse spre livrare in semestrul al doilea din 2009, vor mentine presiunea descendenta asupra nivelului chiriilor pentru a doua jumatate a anului. Ritmul de scadere va fi mai lent fata de aceeasi perioada din 2008 si prima jumatate a acestui an, datorita rezistentei proprietarilor si atingerii limitei de profitabilitate pentru investitiile facute de acestia”, se mai arata in comunicat.

In primul semestru al acestui an, chiriile solicitate s-au redus cu 10-15%, pentru toate tipurile de cladiri, in toate zonele orasului, cu scaderi mai accentuate pentru birourile situate la periferie. In plus, stimulentele oferite de proprietari au devenit tot mai des intalnite, contribuind la scaderea chiriei de baza cu 10-15% si a chiriei nete efective cu 20-25%.

“In prima jumatate a anului, nivelul mediu al chiriei solicitate pentru birourile de clasa A situate in centrul orasului a variat intre 18-20 euro/mp/luna. Pentru proprietatile de clasa B situate in zone atractive chiriile s-au situat intre 12-16 euro/mp/luna, iar pentru cele din zone secundare chiriile au variat intre 10-12 euro/mp/luna”, sustin consultantii BNP Paribas Real Estate.

Un trend pe piata spatiilor de birouri l-a reprezentat solutia de tip “stepped rent” (n.r.: o chirie mai mica la inceput, care va creste pe parcurs).

“Aplicarea chiriei de acest tip este considerata o strategie avantajoasa deoarece permite chiriasilor sa obtina costuri ocupationale reduse pe termen scurt, in timp ce veniturile proprietarilor pe termen mediu si lung sunt protejate, atunci cand este asteptata o crestere a chiriei”, explica reprezentantii companiei de consultanta.

Selectie spatii de birouri propuse spre livrare in S2

Cladire Zona Suprafata construita (mp) Dezvoltator
Metropolis Center Centru 12.780 Soravia
Olimpya Tower Est 9.500 Bluehouse
Platinum Tower Centru 13.000 Dagesh Group
Art BC Nord 15.500 Art Group
Phoenix BC Centru 8.400 Phoenix Intl


Sursa: BNP Paribas Real
Estate




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri