Daca te uiti astazi in portofoliul oricarui businessman autohton vei constata ca acesta contine in cele mai multe cazuri si active imobiliare. Cu toate ca randamentele uriase inregistrate cu precadere in ultimii doi ani nu se vor mai repeta, aceste tipuri de investitii raman in topul preferintelor. Spre exemplu, tranzactiile cu terenuri au inregistrat o dinamica accentuata, mai ales in ultimul an, loturile cu destinatie rezidentiala fiind cele mai cautate. Inundatiile care au avut loc in ultima perioada au mai temperat entuziasmul celor care cumparau intr-o veselie. Oamenii au inceput sa fie mai atenti in momentul achizitiei. Formula teren neinundabil este deja uzuala in cerintele cumparatorilor. Cu toate astea, cred ca terenurile vor fi in continuare printre cele mai bune plasamente, spune Razvan Spataru, consilier imobiliar. In prezent, randamentele obtinute in urma vanzarii de terenuri sunt cuprinse intre 20% si 35%. Profiturile mai mari pot fi obtinute in cazul loturilor ieftine, care au un potential mai mare de crestere. Un beneficiu mediu de 25%-30% pe an este rezonabil, dar cei care au achizitionat suprafete mari spera sa obtina mai mult. Odata cu extinderea zonei metropolitane si introducerea canalizarii, preturile vor exploda, crede proprietarul unor suprafete importante in comuna Clinceni.

Zonele cu potential turistic sunt investitii pe termen lung

Daca aveti rabdare si vreti sa investiti pe termen lung, atunci orientati-va catre terenurile din zonele cu potential turistic si catre cele agricole. In zonele montane puteti lua suprafete cu doi-cinci euro/mp. Peste doi-trei ani, valoarea acestora s-ar putea tripla. De asemenea, terenurile agricole par a fi lozuri castigatoare, in contextul interesului pe care il vor avea marii fermieri europeni fata de aceste suprafete, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Daca dispuneti de o suma mai mare de bani si puteti sa construiti o vila de lux, trebuie sa tineti cont de faptul ca zona unde veti amplasa constructia este foarte importanta. Cu aproximativ 150.000-250.000 de euro puteti construi o vila cu trei-patru dormitoare, living, baie, bucatarie, dinning-room, si o puteti inchiria cu 2.000, poate chiar si cu 4.000 de euro pe luna, in functie de locatie, finisaje si dotari. Foarte multi bani scoateti daca investiti in vile si blocuri de locuinte, pe care sa le vindeti. Batalia pe astfel de spatii este foarte mare. Majoritatea se vand inca in stadiul de proiect. Spre exemplu, constructia unei case cu patru dormitoare, living, bucatarie, trei bai, o terasa si finisaje bune nu va costa mai mult de 80.000-90.000 de euro, exclusiv terenul. Daca vreti sa o vindeti, puteti cere pe ea de la 150.000 de euro in sus, in functie de zona in care se afla constructia.

Conform unei analize a companiei Regatta, randamentele investitiilor imobiliare din Romania sunt peste media europeana, dar in urmatorii ani, pentru a obtine aceleasi rezultate, investitorii trebuie sa se gandeasca sa dezvolte proiecte mari, de anvergura.

Developerii trebuie, de asemenea, sa se gandeasca nu sa obtina cele mai mari chirii, ci sa controleze costurile, care vor fi din ce in ce mai mari, pe fondul majorarii preturilor terenurilor si a materialelor de constructii. Un alt segment imobiliar care poate aduce profituri frumoase este reprezentat de spatiile comerciale de la parterul blocurilor de cartier. Daca reusiti sa puneti mana pe o astfel de locatie, veniturile pe care le veti obtine din chirii sunt substantiale. Chiriile in cartierele cele mai cautate variaza intre 20 si 30 de euro pe metru patrat pe luna, in functie de suprafata, dotari si pozitionare. Daca cele mai cautate spatii sunt de 30-50 de metri patrati, atunci venitul lunar pe care l-ati putea obtine ar fi de 1.500 de euro.

Cine este interesat de proprietatile imobiliare

Vilele sunt solicitate de catre companiile mutinationale care vor spatii rezidentiale pentru cetatenii straini angajati in pozitia de top-middle managament. S-ar putea ca nivelul chiriilor sa creasca, aceasta tendinta fiind sustinuta de faptul ca Romania va fi tinta investitiilor straine.

Spatiile comerciale din cartiere sunt cautate de banci, patiserii, cafenele, fast-fooduri si showroom-uri pentru termopane. De asemenea, lanturile de farmacii si companiile de electrocasnice si-au indreptat privirea spre periferie.

Loturile de teren situate in zonele rezidentiale sunt la mare cautare de catre persoanele care vor sa-si ridice o casa in regim propriu, precum si de catre firmele specializate in construirea de ansambluri de vile.

Bucurestiul, In top

Localitatile din apropierea Bucurestiului conduc in topul celor mai scumpe terenuri cu destinatie rezidentiala.
sursa: Agentiile imobiliare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri