Din totalul tranzactiilor cu locuinte incheiate in ultimii 20 de ani, mai putin de 10% au fost tranzactii cu locuinte noi, afirma Dan Ioan Popp, presedintele Impact SA, singurul dezvoltator imobiliar roman listat la Bursa de Valori Bucuresti.

„S-a ajuns ca dupa 20 de ani de capitalism, sa fim aproape 8 milioane de proprietari de locuinte vechi si un milion de potentiali cumparatori. Anual, doar 4-6% din prima categorie incheie tranzactii efective si numai 30-40% din a doua categorie reusesc sa cumpere. In tot acest tablou, ponderea dezvoltatorilor este mult sub 10% din totalul tranzactiilor imobiliare din ultimiii 20 de ani”, a explicat Dan Ioan Popp (foto).

Presedintele Impact este de parere ca primii care au aplicat noile reguli ale capitalismului de piata au fost cei „cadorisiti” cu apartamente primite la preturi simbolice.

„Asa am avut dintr-o data 8 milioane de proprietari care au inceput sa joace dupa regulile capitaliste - cerere si oferta - fixand practic pretul locuintelor Adica si-au asumat rolul de market-makers. Astazi, pe acesta baza, 90% din fondul actual de locuinte sunt cele vechi, comuniste, circa 85% din acestea fiind tranzactionate de proprietari-persoane fizice. In realitate, dezvoltatorii imobiliari au avut o influenta inexistenta in primii 10 ani, iar recent cumuleaza sub 10% din totalul tranzactiilor anuale cu locuinte”, a mai spus Popp.

Dezvoltatorul Impact detine in portofoliu proiectul Greenfield, amplasat intre padurile Baneasa si Tunari, care cuprinde in prima faza 676 de unitati, dispuse in cinci blocuri. Impact mai are in dezvoltare inca un proiect rezidential in Cluj, desfasurat pe o suprafata de 200 de hectare. Recent insa, Popp a anuntat ca, daca la inceput proiectul era planificat a fi livrat in opt ani, in prezent ar putea fi finalizat in 20 de ani.

Infiintata in anul 1991, compania Impact este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, titlurile sale tranzactionandu-se la prima categorie a BVB, sub simbolul IMP. IMP are un capital social de 200 milioane lei, iar principalii actionari sunt Dan Popp cu o detinere de 28,06% si Carmen Sandulescu cu o participatie de 11,54%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Impact inaugureaza 3 blocuri noi in decembrie si 6 in februarie