“Comparativ cu perioada similara a anului trecut, in primul semestru din 2009 pretul de vanzare a suferit o corectie vizibila. In plus, in cadrul negocierilor individuale se pot obtine reduceri suplimentare ale preturilor de vanzare”, se arata in analiza mentionata.

In prezent, nivelul pretului de vanzare este superior celui considerat acceptabil de catre potentialii cumparatori. Consultantii REAS estimeaza ca, in perioada urmatoare, dezechilibrul dintre cerere si oferta va contribui la scaderea pretului de vanzare, scadere ce va fi sustinuta si de nevoia dezvoltatorilor de a atrage capital de la potentialii clienti.

“Scaderea pretului de vanzare va stimula activitatea de tranzactionare, dar fara o piata a creditelor nu ne putem astepta la o revenire a cererii. Sunt afectate atat noile proiecte anuntate, precum si interesul investitorilor in cautare de noi oportunitati pe piata. Lipsa surselor de finantare ne permite sa previzionam ca nu vor interveni modificari majore si nu vor fi anuntate proiecte noi”, mentioneaza analiza celor de la JLL, impreuna cu REAS.

Comparatie intre preturile medii de vanzare in proiecte rezidentiale din Bucuresti


Sursa: REAS

In primul semestru din 2009, numarul locuintelor finalizate a fost cu 25% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca rezultat al intensei activitati de constructie din perioada 2006/2007. Pe piata s-a resimtit insa o scadere a ofertei de unitati locative, cu toate ca numarul unitatilor complet finalizate a crescut.

Cele mai vandute locuinte raman cele cu preturi mici de comercializare, dar chiar si acestea pot fi usor influentate de conditiile viitoare de piata, sustin consultantii imobiliari. In ultimele 12 luni, cererea a fost generata de cumparatorii locali, a caror putere de cumparare s-a redus, ca urmare a crizei financiare.

REAS este un expert in consultanta in privinta planificarii si dezvoltarii proiectelor imobiliare din Polonia si Romania. Din anul 1997, compania poloneza ofera consultanta pentru dezvoltatori, fonduri, banci, si alte institutii prezente pe piata rezidentiala. De asemenea, REAS este partenerul strategic pentru Jones Lang LaSalle, pe piata locuintelor in Polonia si Romania.